România și India vor semna un Memorandum de Înțelegere în domeniul turismului

memorandumturismindiaÎn perioada 20-25 mai 2015, Bogdan Pandelică, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, a efectuat o vizită de lucru în India, la invitaţia omologului său indian, Lalit Panwar. 

Obiectivul principal al vizitei l-a constituit relansarea, consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale româno-indiene, cu focalizare pe creşterea fluxurilor turistice şi repoziţionarea României pe harta turistică indiană, piaţă în plină expansiune la nivel mondial, se arată într-un comunicat.

Discuţiile au evidenţiat, pe lângă potenţialul enorm al pieţei turistice indiene, atât ca exportator, cât şi ca importator de turism, şi interesul şi deschiderea interlocutorilor indieni, respectiv ministerul de turism, federaţiile, asociaţiile şi agenţiile de turism tur-operatoare şi industria de ramură.

În cadrul discuţiilor cu omologul său Lalit Panwar, secretarul de stat în MECT Bogdan Pandelică a subliniat interesul Guvernului României pentru relansarea şi dinamizarea schimburilor economice bilaterale, convenirea unui cadru juridic în domeniul turismului care să răspundă noilor condiţii şi tendinţe circumscrise acestui sector economic.

Oficialul român a participat, la invitaţia autorităţilor centrale şi ale statului Sikkim, la o Conferinţă dedicată eco-turismului, turismului rural şi cultural, context în care a prezentat publicului indian de specialitate România ca destinaţie turistică, cu accent pe turismul ecologic şi rural.

În marja vizitei, experţii celor două părţi au negociat şi convenit în principiu textul de Memorandum de Înţelegere în domeniul turismului, document ce va fi definitivat şi agreat în perioada imediat următoare, astfel încât semnarea acestuia să aibă loc cu prilejul unei prime întrevederi la nivel politic înalt.

Programul vizitei de lucru a inclus, pe lângă discuţiile cu oficialii ministerului de resort, şi întrevederi cu principalele federaţii, asociaţii şi agenţii de turism tur-operatoare, care au apreciat iniţiativa părţii române şi s-au arătat extrem de interesate de promovarea destinaţiilor turistice româneşti prin parteneriate cu agenţiile similare din România.

Interesul potenţialilor turişti indieni este orientat cu precădere spre turismul cultural, balnear, medical, de aventură, de afaceri, de recreere şi agro-turism.

Discuţiile cu mediul de afaceri indian au evidenţiat necesitatea efectuării unor acţiuni concrete de promovare a circuitelor turistice româneşti, atât prin organizarea în România de info-trip-uri pentru principalele federaţii, asociaţii şi agenţii tur-operatoare indiene, cât şi prin pregătirea adecvată a pieţei turistice româneşti la cerinţele specifice turiştilor indieni, se mai precizează în comunicat. Au fost abordate şi o serie de aspecte tehnice, inclusiv facilitarea interconexiunilor aeriene şi a procedurilor de obţinere a vizelor turistice. 

O temă de interes punctual în cadrul discuţiilor cu mediul de afaceri indian a fost dedicată reluării legăturii aeriene directe Bucureşti - New Delhi operate de TAROM, care ar putea contribui semnificativ la creşterea fluxurilor turistice bilaterale şi la transformarea României în centru regional pentru destinaţiile din Europa, în special Centrală şi de Est.