Studiu: Românii cheltuie pe vacanța de vară aproape dublu față de vacanța de iarnă

vacantavararomaniFamiliile din România acordă o atenție din ce în ce mai mare vacanței de vară, destinațiile interne fiind preferate de aceștia, indică un studiu realizat de Ferratum Group. Este interesant de observat că pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de vacanța de iarnă.

Ferratum Grup, un iniţiator al tehnologiei financiare şi al împrumuturilor mobile, şi-a rugat clienţii din 17 ţări europene să îşi analizeze comportamentul privind cheltuielile în timpul sezonului estival. Un total de 5.685 de familii de clasă mijlocie au completat sondajul despre cât anume și unde își cheltuie veniturile.

Sondajul indică faptul că în Europa, lucrurile arată mai bine pentru familii decât în 2014. Peste 30 de procente dintre familiile din Europa, plănuiesc să cheltuie mai mult în vacanţă vara aceasta comparativ cu anul precedent, în timp ce 40 de procente vor menţine aceleaşi cheltuieli precum cele din vara 2014. În plus, sondajul a evidenţiat anumite diferenţe surprinzătoare în ceea ce priveşte cheltuielile de vacanţă între ţări.

Cum se poziționează România?

În ceea ce privește românii, din Barometrul de vară Ferratum, reiese că 16% dintre aceștia vor cheltui cel mai mult pe călătorii în țară, 14% pe activități distractive de o zi (plajă, piscină, club, restaurant), în vreme ce 10% vor cheltui pe călătorii în străinătate.

În rândul țărilor europene unde s-a desfășurat Barometrul de vară Ferratum, România se poziționează ușor peste media acestora, dedicând cheltuielilor de vacanță aproape 50% din veniturile lunare ale familiei (49.7%), adică echivaletul a 291 de euro, în timp ce media europeană este de 47.2%.

Este interesant de observat că pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de ceea ce alocă sărbătorilor de iarnă (47% vara, față de 25%, iarna). În raport cu media europeană, de Crăciun tindem să fim mai generoși decât în perioada estivală (index 121, iarna, față de 105, vara).

În ţările din estul Europei, sumele relative alocate pentru vacanţă sunt mult mai mari decât în vest.

Cu excepţia Spaniei, ţările care cheltuie cel mai mult în vacanţe sunt toate fostele naţiuni din estul Europei. Aceste ţări cheltuie peste medie venitul disponibil al familiei (47%) în vacanţele de vară.

Conform Barometrului European de vară Ferratum Grup™, Estonia şi Letonia se află în topul acestei liste cu cheltuieli pentru vacanţe (raportat la venitul familiei) de peste 60% (Estonia 629 EURO, Letonia 621 EURO). La sfârşitul acestui tabel găsim Danemarca şi Germania care cheltuie cel mai puţin în vacanţele de vară (27%, respectiv 28%). Acestea sunt urmate îndeaproape de ţările nordice şi Regatul Unit pentru a finaliza trendul ţărilor din Europa de Vest  care sunt cele mai conservatoare din punct de vedere al cheltuielilor în vacanţele de vară de anul acesta.

Chiar în Europa de Vest există diferenţe mari între ţări cu privire la sumele pe care le vor cheltui în această vară. O familie daneză din clasa mijlocie alocă numai 27% din venitul disponibil al familiei pentru cheltuieli în vacanţa de vară, în timp ce omologii spanioli ai acestora vor dubla aproape cheltuind 55% pe călătorie, relaxare şi tendinţe estivale. Ocupanta locului al doilea în topul celor mai cheltuitoare ţări vestice este Suedia unde se vor cheltui 41% (1,171 EUR).

Cele mai întâlnite cheltuieli ale europenilor atunci când vine vorba de vacanță

Călătoriile în propria țară au constituit cea mai frecventă cheltuială în Barometrul European de Vară™, luând în considerare o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. Fiind o destinaţie de vacanță atât de populară pentru restul Europei, poate că nu este suprinzător că Spania cheltuie cel mai mult pe călătorii în țara proprie (25%), fiind urmată de Lituania (21%) și Danemarca (20%). Suedia, Finlanda şi Bulgaria ocupă locul 4 cu un procent de 19%.

Pe de altă parte, cei mai pasionați turişi străini în această vară vor fi olandezii şi britanicii (17%), urmaţi de danezi şi suedezi (15%), nemţi (13%) şi bulgari (12%).

Activităţile sociale precum mersul în cluburi, la restaurante şi la plajă constituie cea de-a doua categorie de cheluieli de vacanţă în rândul celor 17 ţări, cu Spania conducând din nou clasamentul cu un procent de 24% din cheltuielile de vacanţă alocate pentru astfel de activităţi. Danemarca şi Suedia sunt de asemenea pasionate de frecventarea restaurantelor (16%), fiind urmate îndeaproape de Polonia şi Croaţia care plănuiesc ambele să cheltuie aproximativ 15% din fondurile totale alocate pentru activităţi sociale.

Totuşi, vara nu presupune numai călătorii, restaurante şi petreceri. Barometrul European de Vara™ arată de asemenea că mulţi europeni au alte priorităţi, de exemplu 12% din toate cheltuielile de vară sunt alocate pentru îmbunătăţiri în casele, grădinile sau chiar garderoba persoanelor. Bulgarii (21%) şi lituanienii (19%) profită de vremea bună din timpul verii pentru a se ocupa de bricolaj şi grădinărit, în timp ce nemţii o consideră drept o oportunitate pentru a cheltui 14% din venitul disponibil pe noile ţinute estivale.

În mod suprinzător, festivalurile sau evenimentele sportive estivale nu sunt atât de populare cum ar fi fost de aşteptat în rândul clasei mijlocii din Europa. Numai 5-6% din cheltuieli merg spre astfel de evenimente.

Deşi privitul sporturilor nu este o prioritate pentru majoritatea europenilor, practicarea lor este în mod evident în topul preferinţelor. Cine preferă un stil de viaţă activ, se va simţi ca acasă în Polonia unde 1/10 din sumele alocate pentru vacanţa de vară sunt cheltuite pentru sporturi de recreere precum fotbal, înot şi camping. Restul Europei nici măcar nu se apropie de acest procent.

Sursa: Ferratum Romana IFN SA