Patronatele din turism se tem că turismul va fi neglijat în 2016

fptrturismFederația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) constată cu neplăcută surprindere că turismul nu se mai regăsește în numele niciunui minister din noul guvern, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri pentru turism din ultimele două decenii, se arată într-un comunicat al Federației. “Considerăm că acest domeniu merită dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum”, susțin reprezentanții FPTR.

Din acest motiv patronatele se tem că anul 2016 va fi unul în care turismul va fi neglijat și va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, măsurilor stimulative care s-au luat în acest an, cele mai importante dintre acestea referindu-se la reducerea TVA la pachetele turistice la 9% și punerea în aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanță.

În acest an, domeniul turismului a beneficiat de următoarele acte și proiecte normative:

  • Contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care a primit și avizul ANPC;
  • Voucherele de vacanță - legea și normele de aplicare;
  • Proiect Legea Turismului - în dezbatere cu asociațiile/federațiile patronale din turism;
  • TVA 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentație publică;
  • Constituirea Consiliul Consultativ în Turism, în subordinea directă a Ministrului Economiei, Comerțului și Turismului. Consiliul Consultativ în Turism este format din: Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, coordonator în domeniul turismului, Președintele Autorității Naționale pentru Turism, FPTR, ANAT, ANTREC, OPTBR, FIHR, HORECA, ANSTR și reprezentanți ai marilor lanțuri hoteliere.
  • Proiect Hotărâre de Guvern privind implementarea SIET (sistemul informațional care ajută la obținerea de date statistice).
  • Proiectul privind Impozitul specific care a fost depus în Parlamentul României, susținut de domnul Mihai Tudose și în calitatea sa de deputat.
  • S-a încheiat protocolul de colaborare între Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Autoritatea Națională pentru Turism și Federația Patronatelor din Turismul Românesc privind cooperarea dintre părti pentru realizarea mai multor acțiuni în domeniul turismului.
  • Ordinul de aprobare privind participarea Autorității Naționale pentru Turism la târgurile internaționale de turism care se vor desfășura în 2016.

Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizărilor legislative din ultimii 20 de ani. Toate actele legislative nu s-ar fi putut acorda dacă nu ar fi existat o comunicare foarte bună cu dl. Mihai Tudose, Ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului. Sperăm că noul ministru al economiei să continue ce a început dl. Mihai Tudose şi ne dorim să ducem la bun sfârşit punctele menţionate în protocolul de colaborarea dintre FPTR minister şi autoritatea pentru turism. Comunicarea eficientă este singurul criteriu care poate duce la performanţă”, a declarat domnul Mohammad Murad, preşedinte FPTR.


Cele mai citite articole

Prev Next