Studiu IRES: 65% dintre români vor petrece acasă sărbătorile de Paşte

65% dintre români vor petrece acasă sărbătorile de Paște și doar 9% vor pleca într-o minivacanță, arată studiul IRES “Cum sărbătoresc românii Paștele și 1 Mai” . Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani sunt cei care declară, într-o măsură mai mare, că vor pleca în minivacanţă cu ocazia sărbătorilor.

Anul acesta veți petrece doar acasă sărbătorile pascale sau veți pleca undeva?

graficpaste

Mai mult de jumătate dintre cei care vor pleca în minivacanţă au ales să meargă în România, în vizită la rude sau la prieteni, 39% îşi vor petrece minivacanţa la o pensiune sau la un hotel din România, 26% au ales o altă variantă tot în România, în timp ce 17% au optat pentru o destinaţie din străinătate - 11% alegând un hotel sau o pensiune, iar 9% să îşi viziteze prietenii sau rudele.

Dintre cei care au ales să îşi petreacă minivacanţa la un hotel sau la o pensiune din România, 73% au optat pentru o destinaţie de la munte, 22% pentru o staţiune balneară şi 5% pentru mare.

Bugetul alocat pe familie pentru minivacanţa de Paşte - 1 Mai este de maxim 500 lei pentru 19% dintre cei care vor avea o astfel de vacanţă, 24% vor avea la dispoziţie între 501 şi 1000 lei, 9% au alocat între 1001 şi 1500 de lei, 21% vor avea peste 1500 lei, iar 21% spun că  nu au stabilit încă acest aspect.

Care este bugetul alocat de familia dumneavoastră pentru minivacanța de Paste - 1 Mai?

bugetpaste

4 din 10 respondenţi declară că vor avea zile libere cu ocazia sărbătorilor pascale, procentele fiind mai mari în rândul persoanelor din mediul urban şi care locuiesc în zona de sud a ţării. Un sfert dintre aceştia au doar o zi liberă, 40% declară că au două zile libere, 18% spun că au 3 zile libere, în timp ce 12% dintre participanţi susţin că au peste 4 zile libere.

În acest an, prima zi a sărbătorii Paştelui ortodox coincide cu 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, zi declarată nelucrătoare în mod obişnuit.

Mai mult de jumătate dintre participanții la acest studiu - 58% - susțin că tradițiile de sărbători sunt foarte importante pentru ei, iar o treime le consideră importante (32%). 97% dintre cei chestionaţi spun că obişnuiesc să sărbătorească Paştele.

Studiul integral îl găsiți AICI.

Fişa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.240 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,8%
Perioada anchetei: 18, 21 aprilie 2016
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).