10 soluții pentru turismul românesc, în viziunea mediului de afaceri

zecesolutiiturism2016Miercuri, 15 iunie, a avut loc, la Phoenicia Holiday Resort din Mamaia Nord - Năvodari, întrevederea dintre reprezentanţii FPTR, ANT, un grup de 30 de senatori, primarii localităţilor Mangalia - Cristian Radu, Năvodari - Florin Chelaru şi viceprimarul municipiului Constanța - Costin Răsăuțeanu. În cadrul dezbaterii, mediul de afaceri a prezentat autorităţilor, sub titulatura "10 pentru turismul românesc", 10 teme de lucru care pot readuce turismul naţional acolo unde s-a aflat în urmă cu trei decenii.

Cele 10 teme au fost:

1. Reînființarea Ministerului Turismului şi realizarea unui plan de promovare asumat de patronatele din turism;
2. Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism;
3. Elaborarea unor facilităţi pentru forța de munca sezonieră;
4. Administrarea staţiunilor turistice de către societăţi constituite prin parteneriat public-privat;
5. Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: educaţie, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii;
6. Susţinerea turismului balnear - o societate sănătoasă este o societate prosperă;
7. Realizarea unui plan de investiţii pentru staţiunile turistice;
8. Deblocarea legii impozitului specific;
9. Aprobarea prin lege a planului de urbanism pentru staţiunile turistice;
10. Crearea de condiţii speciale pentru turismul din Delta Dunării.

Membrii Senatului, ai autorităţilor locale dar şi membrii Federaţiei şi-au exprimat opiniile pe cele 10 teme. Principala concluzie care s-a desprins a fost aceea că mediul de afaceri din turismul românesc dorește o comunicare continuă cu autorităţile statului, în care cei din urmă să aibă o imagine cât mai clară asupra problemelor turismului, pentru a putea găsi soluţiile cele mai bune, în vederea rezolvării tuturor problemelor pe care industria le întâmpină.

Una din temele propuse de investitori a fost cea a reînfiinţării ministerului turismului, sau înfiinţarea unei structuri (minister sau autoritate) care să fie în subordinea primului ministru şi care ar putea evita instabilitatea instituţională la care asistăm în ultimii 10 ani. Acest minister sau autoritate ar trebui să elaboreze un program de dezvoltare şi promovare a turismului naţional.

O altă problemă importantă pe marginea căreia s-a discutat prelungit a fost cea legată de structura anului şcolar, care îi nemulţumeşte pe investitorii în turismul de pe litoral. Investitorii din turism au vorbit şi despre lipsa personalului calificat, începând de la bucătari şi ospătari până la cameriste.

"Acum este important să şcolarizăm tinerii pe domenii de activitate de care economia are nevoie şi nu ce vrea fiecare dintre noi", a declarat Mohammad Murad, Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

În urma discuţiilor, una din concluziile importante a fost aceea că există o necesitate de îmbunătăţire a dialogului sincer și constructiv dintre investitori din turism şi autorităţile statului. Aşadar, în săptămâna următoare evenimentului, reprezentanţii FPTR au fost invitaţi în Senat pentru dezbaterea temelor propuse, în comisiile de specialitate.

FPTR salută totodată noua abordare a modului de comunicare transparent dintre mediul de afaceri din turism şi mediul politic-administrativ.