Reprezentanţii FPTR solicită reînființarea şcolilor de meserii

meseriiturismElaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism, deblocarea legii impozitului specific, elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră, susţinerea turismului balnear și implicarea altor ministere în susţinerea turismului din România sunt principalele 5 măsuri solicitate factorilor de decizie de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc.

Luni, 27 iunie a.c, a avut loc la Palatul Parlamentului, prima întâlnire, între Preşedinţii Comisiilor Senatului României şi reprezentanţii FPTR, în vederea soluţionării problemelor cu care industria turismului se confruntă, ca urmare a dezbaterii din data de 15 iunie 2016, ce a avut loc la Phoenicia Holiday Resort.

Comunicarea dintre mediul de afaceri din turism şi clasa politică a intrat într-o nouă etapă, cea a relaţionării directe, la aceeaşi masă, în care investitorii îşi expun problemele, prezintă posibile soluţii, iar legiuitorul având o imagine de ansamblu clară, poate veni în întâmpinarea solicitărilor acestora, fie prin modificarea cadrului legislativ existent, fie prin iniţierea de legi”, se arată într-un comunicat al Federației.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii FPTR au solicitat soluţionarea primelor puncte din cadrul şedinţei din data de 15 iunie 2016. Cele 5 puncte abordate au fost:

Deblocarea legii impozitului specific

Având în vedere că astăzi, 28 iunie 2016, se află pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, Proiectul de Lege privind impozitul specific unor activităţi (PL-x 26/2016), s-a hotărât să nu se mai aducă modificări cu privire la acest proiect de lege, pentru a nu se tergiversa procesul legislativ.

Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism

Reprezentanţii FPTR au solicitat reînființarea şcolilor de meserii, solicitare care trebuie susţinută printr-o iniţiativă legislativă. Această măsură nu este doar o necesitate ci este una de maximă urgenţă şi ea trebuie susţinută de Parlamentul României.

“Propun ca înființarea școlilor profesionale și schimbarea structurii anului școlar să reprezinte două dintre temele ce vor fi abordate în cadrul Programului de Guvernare”, a menţionat dl. Senator, Nicolae Moga.

Elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră

Reprezentanţii FPTR au solicitat Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, introducerea unei iniţiative legislative privind scutirea de impozit pe salariu, pentru angajaţii sezonieri, în perioada de extrasezon. Această măsură ar crea continuitate şi stabilitatea personalului hotelier, în fiecare an.

S-a stabilit ca reprezentanţii FPTR să transmită o motivaţie către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, urmând ca aceasta să fie transpusă într-o propunere legislativă susținută în cadrul şedinţelor comisiei.

Susţinerea turismului balnear - o societate sănătoasă este o societate prosperă

“Turismul este în primul rând o măsură socială, dincolo de toate formele pe care acesta le îmbracă, dincolo de categoriile de confort. Datorită potențialului imens pe care îl are, turismul balnear trebuie să devină o prioritate în România”, a susţinut dl. Grecu Dumitru, Preşedinte Asociaţia Turistică Transfăgărășan.

Reprezentanţii FPTR au solicitat o modificare legislativă care să creeze cadrul propice pentru creşterea incoming-ului dar şi modificarea TVA-ului, care nu este deductibil pentru unităţile balneare față de cele de sănătate.

Această iniţiativă urmează să fie propusă în cadrul şedinţelor Comisiilor, din cadrul Senatului României.

Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: educaţie, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii

Trebuie să ţinem cont de faptul că turismul este o industrie care stimulează creşterea economică în cel puţin alte 12 industrii (industria alimentaţie, industria construcţiilor, industria uşoară, industria mobilei, industria transportului, industria agriculturii etc), aşa cum se întâmpla în ţările, în care turismul este bine dezvoltat: Spania, Grecia, Turcia. Din păcate, ministerele conexe industriei turismului nu au reuşit să aibă o abordare unitară a acestui domeniu. Dacă ar exista o mai bună colaborare între ministere, patronatele din turism cred că România ar putea să revină în elita turismului european şi chiar mondial”, a afirmat dl. Mohammad Murad, Preşedinte FPTR.

Prima întâlnire dintre mediul de afaceri din turism și reprezentanții Comisiilor Senatului României a însemat un pas înainte pentru rezolvarea problemelor importante, cu care industria turismului se confruntă în fiecare zi, cred reprezentanții FPTR. “Ne dorim ca această primă întâlnire să creeze un precedent și să devină în cele din urmă o obișnuință. Numai printr-o consultare, colaborare, comunicare continua și eficientă vom reuși să aducem schimbări, în bine, în relaţia dintre mediul de afaceri şi mediul politic-legislativ”, subliniază aceștia.