Clujul va avea cel mai mare Centru Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții din țară

clujnapocaOrașul Cluj-Napoca va avea cel mai mare Centru Internațional de Congrese, Conferințe și Expozitii din țară. Viitorul centru va depăși ca dimensiuni centrul Romexpo din București, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În acest sens, a fost deja identificat terenul și au început demersurile pentru realizarea unui proiect nou și important de care județul Cluj are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât acesta are capacitatea de a genera evenimente de anvergură internațională - Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții.

Terenul pe care se va construi Centrul Internațional este întins pe o suprafață de 12 hectare și este situat la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, la strada principală, foarte aproape de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, urmând a avea, totodată, o legătură rapidă atât cu centura ocolitoare cât și cu autostrada.

Cheltuielile presupuse de viabilizarea terenului în cauză sunt minime întrucât acesta este perfect plat iar utilitățile sunt deja disponibile în zonă, regimul de înălțime permis al viitoarelor construcții fiind de P'4. Terenul se află în momentul de față în administrarea Aeroportului clujean dar nu este vizat de proiectele de dezvoltare și extindere a acestuia, proprietar fiind județul Cluj, prin Consiliul Județean.

Președintele Consiliului Județean a precizat că se intenționează ca acest Centru Internațional să fie gândit în formulă modulară, investițiile urmând a fi realizate etapizat, prețul estimativ fiind între 300 și 500 euro/ mp. Dimensiunea Centrului urmează a fi stabilită în funcție de necesitățile constatate și de fondurile disponibile.

Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții se dorește a fi realizat până la sfârșitul mandatului prezent, sens în care se vor aloca bani începând cu anul 2017, potrivit CJ Cluj.

Din dorința ca acest obiectiv atât de important pentru județ să fie realizat cât mai rapid, se mizează și pe implicarea Primăriei Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât municipiul reședință de județ ar fi primul beneficiar al edificării acestuia. În acest sens, președintele Consiliului Județean a discutat deja cu primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, care s-a arătat mai mult decât interesat de acest proiect.

În etapa actuală, se ia în calcul posibilitatea ca viitorul Centru să aibă funcționalități multiple, urmând să găzduiască pe lângă spațiile expoziționale și alte facilități, respectiv hoteluri, spații comerciale etc. În ceea ce privește finanțarea realizării acestui obiectiv, se au în vedere mai multe variante, inclusiv ideea unei finanțări, cel puțin parțiale, din fonduri europene.

Este primul și, în același timp, cel mai mare dintre proiectele noi cu care vin în fața clujenilor. Dincolo de nevoia evidentă a unui asemenea Centru, Clujul are din nou șansa de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu, la fel ca în cazul Cluj Arena, al Sălii Polivalente etc. Un lucru este cert, Clujul se va mândri cu acest Centru Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții care va fi cel mai mare din țară, depășind ca dimensiuni Romexpo din București”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Sursă foto: www.hotel-olimp.ro