Premieră: sistem de monitorizare turistică într-o destinație din România

parcretezatPremieră în Țara Hațegului - Retezat, acolo unde se implementează un sistem de monitorizare turistică.

În destinația de ecoturism Țara Hațegului - Retezat se implementează în premieră un program integrat de monitorizare turistică. Acest program va monitoriza pe parcursul sezonului turistic 2016-2017 parametri cantitativi și calitativi ai fenomenului turistic în cadrul destinației, precum: durata medie de sejur, sezonalitate, utilizarea diverselor atracții turistice, impactul economic al turismului și atitudinea localnicilor față de turism”, se arată într-un comunicat al Asociației de Ecoturism din România.

Programul de monitorizare va conține metode diverse de colectare de informații reale direct de la sursă prin interviuri aplicate atât turiștilor, cât și localnicilor. Se vor realiza evaluări cantitative ale numărului de turiști într-o rețea de puncte la nivelul destinației cu o atenție sporită asupra Parcului Național Retezat și Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Colectarea datelor se va face cu ajutorul Voluntarilor pentru Geoparc, a personalului Parcului Național Retezat și a echipelor de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

Această inițiativă a apărut din nevoia crucială de a avea date reale care să ne folosească în planificarea politicii de dezvoltare și marketing a destinației și a avea o imagine clară a impactului turismului asupra economiei locale, mediului social și a naturii”, declară coordonatorul destinației Anca Rusu (Asociația de Turism Retezat).

Datele rezultate vor fi utilizate în dimensionarea efortului de marketing sau în stabilirea nevoilor de dezvoltare a infrastructurii de vizitare.

Astfel de monitorizări sunt extrem de importante a fi puse în practică la nivel de destinații turistice în România. Noi vom sprijini realizarea unei astfel de monitorizări la nivelul rețelei de destinații de ecoturism din România, folosind destinația Țara Hațegului - Retezat ca zonă pilot”, declară Bogdan Papuc, director al Asociației de Ecoturism din România (AER).

Țara Hațegului - Retezat are câțiva vectori de imagine foarte importanți atât la nivel național, cât și internațional: Parcul Național Retezat, cel mai vechi parc din România, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului - Geoparc Internațional UNESCO, unic pentru dinozaurii pitici descoperiți aici, și capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

În perioada aprilie 2016 - mai 2017, Asociația de Ecoturism din România (AER) împreună cu partenerii săi, Asociația de Turism Retezat și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Social și de Sănătate, vor implementa proiectul 'Țara Hațegului - Retezat: destinația ecoturistică de excelență a României. Un model de dezvoltare durabilă prin Ecoturism', proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Durata proiectului este de 14 luni în perioada cuprinsă între 01.04.2016 și 31.05.2017. Total costuri eligibile ale proiectului: 76.121,00 CHF. Valoare co-finanțare elvețiană: 66.971,26 CHF.

Sursă foto: www.bloghotelguru.ro