Creșteri în turismul internațional

cresteriinturismPrima jumătate a anului 2016 a adus creșteri în turismul internațional. Sosirile turistice internaționale au crescut la nivel global cu 4% în primele 6 luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, destinațiile din întreaga lume au primit 561 milioane de turiști internaționali (vizitatori peste noapte), cu 21 milioane mai mulți turiști decât în aceeași perioadă din 2015.

Prima jumătate a anului însumează de regulă circa 46% din totalul sosirilor internaționale înregistrate într-un an. Potrivit UNWTO, perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt în general optimiste.

Taleb Rifai, secretarul general al Organizației, a declarat că turismul s-a dovedit a fi, încă o dată, unul dintre cele mai rezistente sectoare la nivel mondial, dar a subliniat că siguranța și securitatea sunt piloni principali pe care se sprijină dezvoltarea turismului și că “trebuie să întărim acțiunile noastre comune pentru a construi un cadru de călătorii dominat de siguranță și securitate”.

Creșterile pe regiuni

În ceea ce privește creșterile pe regiuni înregistrate în primul semestru al acestui an, regiunea Asia Pacific a primit cu 9% mai multe sosiri internaționale, aceasta fiind regiunea cu cea mai mare creștere dintre toate regiunile lumii. În Americi, sosirile internaționale au crescut cu 4%, creșterea fiind condusă de America Centrală și de Sud.

Europa, cu o creștere de doar 3%, a arătat rezultate mixte, cu creșteri solide în multe destinații echilibrate de rezultate mai slabe în alte regiuni. Europa de Nord și Europa Centrală și de Est au înregistrat fiecare o creștere de 5% a sosirilor internaționale. Deși multe destinații au înregistrat rezultate pozitive, creșterile în Europa de Vest (+1%) și Europa de Sud / mediteraneană (+2%) au fost lente.

Africa a înregistrat o creștere de 5%, în timp ce Africa de Nord continuă să raporteze rezultate slabe.  Datele limitate pentru Orientul Mijlociu indică o scădere estimată la 9% a sosirilor internaționale în primele 6 luni, deși rezultatele variază de la destinație la destinație.

Cererea pentru călătorii internaționale variază în rândul piețelor sursă

China, piața sursă principală, continuă să raporteze o creștere de două cifre a cheltuilelor pe călătorii internaționale (+20% în primul semestru din 2016). SUA, a doua cea mai mare piață din lume, și-a crescut cheltuielile aferente călătoriilor în străinătate cu 8%  în prima jumătate a anului). A 3-a cea mai mare piață, Germania, a raportat o creștere de 4% a cheltuielilor până în luna iulie.

Alte piețe care au arătat o cerere robustă pentru călătorii internaționale în prima jumătate a acestui an au fost Spania (+20%), Norvegia (+11%), Australia (+10%) și Japonia (+6%). Între timp, cheltuielile din Federația Rusă și Brazilia continuă să fie slabe, reflectând constrângerile economice și deprecierile monedelor în ambele piețe.