Taleb Rifai, UNWTO: “Nu creșterea turismului este problema, ci modul în care o gestionăm”

turismsustenabilÎn ultimele luni, știri din toate colțurile lumii vorbesc de “turismofobie”, arătându-ne imagini cu cetățeni protestând față de invazia turiștilor, însă "nu creșterea turismului este dușmanul ci modul în care gestionăm această creștere", a subliniat, într-un mesaj, Taleb Rifai, Secretarul General al Organizației Mondiale a Turismului. Potrivit acestuia, dezvoltarea unei fobii a localnicilor față de turiști, în anumite destinații populare ale lumii, este un rezultat al eșecului de a gestiona creșterea turismului într-un mod sustenabil.

Ca activitate economică, industria de travel și turism este relativ tânără. Totuși, a devenit astăzi un sector esential pentru societățile noastre și pentru stilul nostru de viață. Astăzi, turismul generează 10% din PIB-ul mondial, 1 din fiecare 10 locuri de munca și 30% din comerțul mondial cu servicii. Turismul este esențial pentru balanța de plăți a multor țări. Recunoscând modul în care turismul ne poate ajuta să adresăm provocările noastre comune, Organizația Națiunilor Unite a declarat 2017 Anul Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare, amintindu-ne că odată cu creșterea vine responsabilitatea.

Un sector turistic sustenabil este unul care promovează conservarea mediului și protejarea patrimoniului cultural tangibil și intangibil, dar, și mai important, promovează angajamentul și respectul față de comunitățile locale. Gestionarea numărului tot mai mare de vizitatori în multe zone populare ale planetei noastre, inclusiv în orașe, este crucială, atât pentru gazde cât și pentru vizitatori, fie ei internaționali sau domestici”, a declarat Taleb Rifai.

Secretarul general al UNWTO subliniază că nu creșterea numărului de turiști este problema.

Creșterea (turismului, n.r.) nu este dușmanul nostru. Creșterea turismului poate și ar trebui să conducă la prosperitate economică, locuri de muncă și resurse pentru a finanța protecția mediului și conservarea culturală, precum și la dezvoltarea comunităților și progres, care altfel nu s-ar putea realiza. Creșterea turismului mai înseamnă faptul că, prin întâlnirea altor culturi, ne putem lărgi orizonturile, deschide mințile și inimile, îmbunătăți starea de bine și deveni oameni mai buni”, a transmis Taleb Rifai.

Acesta a subliniat că pentru a putea oferi o experiență frumoasă atât turiștilor cât și gazdelor acestora este nevoie de politici și practici sustenabile în materie de turism și de implicarea guvernelor și administrațiilor naționale și locale, a companiilor private din turism, a comunităților locale și chiar a turiștilor.

Sectorul are nevoie de reglementări și îndrumări clare, dar nu de unele care ar împiedica creșterea acestuia, ci de reglementări care asigură managementul său sustenabil și de acțiuni de creștere durabilă precum: diversificarea activităților vizitatorilor, politici de reducere a sezonalității, stimulente pentru sectorul privat pentru a investi în zone noi și în produse noi sau stimulente și politici pentru a reduce consumul de energie și de apă și a adresa alte nevoi ale comunităților locale”, a mai declarat secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului. 

Taleb Rifai a mai declarat că comunitățiile locale ar trebui consultate în planificarea turismului și că turismo-fobia este un un rezultat al eșecului de a gestiona creșterea turismului într-un mod sustenabil, amintind aici de activitatea companiilor ilegale care au deteriorat ecosistemele marine și terestre, dar și de comportamentul necorespunzător al unor turiști.

Toate eforturile întreprinderilor, guvernelor, societății civile și a călătorilor din ultimele decade de a contura un sector turistic mai responsabil nu ar trebui să fie în van. Putem și ar trebui să continuăm să capitalizăm beneficiile sectorului în termeni de creare a locurilor de muncă, dezvoltare economică și interacțiune culturală, în timp ce ne străduim să limităm efectele negative (…) Împreună putem contina să contruim un sector turistic sustenabil, echitabil și bine gestionat. Să ne amintim motto-ul Anului Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare, și anume Travel, Enjoy, Respect”, a mai subliniat Taleb Rifai.

Mesajul integral al secretarului general al Organizației Mondiale a Turismului îl găsiți AICI.