România, ţara firmelor fantomă. Peste 100.000 firme fără niciun salariat

firme2Economia românească este una plină de paradoxuri. Dincolo de faptul că majoritatea firmelor au sedii în apartamente şi garsoniere, există peste 100 de mii de firme care fac afaceri fără niciun salariat. Potrivit unei analize realizată de analiştii de la KeysFin, cea mai profitabilă companie fără angajaţi a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.

De ce să te complici să angajezi oameni, să le asiguri birouri, echipamente, să le plăteşti salarii, contribuţii la asigurările de sănătate, să te bată la cap cu concedii etc. când mai bine lucrezi singur şi faci afacerile în regim de eficienţă maximă?

Probabil aşa gândesc mulţi dintre întreprinzătorii români care derulează business-uri prin firme fără niciun angajat declarat la Ministerul Finanţelor.

Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finanţelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu şi-au declarat salariaţii, faţă de 116.620 în anul anterior.

Cele mai multe firme activau în domeniul comerţului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%).

Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie”, spun analiştii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fără angajaţi trebuie împărţite în trei clase distincte - unele care funcţionează ca “afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi şi altele care preferă să angajeze la negru.

Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori - de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiştii.

Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajaţi au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestora este în scădere cu 0,69% faţă de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajaţi a fost de 43,9 miliarde lei.

Analiştii de la KeysFin remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindenţă sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.