Studiu EY: Scăderea impozitării muncii, cea mai așteptată măsură de ordin fiscal de către antreprenori

  • antreprenoriatstudiuReducerea cotei TVA este, în opinia antreprenorilor, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an, în timp ce scăderea impozitării muncii este cea mai așteptată măsură de ordin fiscal de către aceștia, relevă Barometrul antreprenoriatului românesc - ediția a patra.

Încrederea și optimismul oamenilor de afaceri în privința perspectivelor oferite de mediul antreprenorial românesc sunt în creștere semnificativă. Conform ediției a patra a Barometrului antreprenoriatului românesc, 66% dintre antreprenorii chestionați consideră în 2016 că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani, față de 55% din respondenții ediției 2015.

De asemenea, procentul celor mai pesimiști dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, după o scădere de 14 puncte procentuale. Aceștia se așteaptă ca România să ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor în mai mult de 30 ani.

Barometrul antreprenoriatului românesc, realizat în acest an de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank analizează răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenți conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, în timp ce alți 45% dintre respondenți se regăsesc în intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion EUR. Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 28 martie - 20 aprilie 2016.

Lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar și stabil - cel mai important obstacol

70% dintre respondenți indică lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar, corelat și stabil, dublat de birocrație și atitudinea neconstructivă a reprezentanților instituțiilor statului față de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România.

Percepții majoritar pozitive în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare

Cu toate că mediul de reglementare și fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori și în 2016, ediția din acest an a Barometrului marchează o premieră importantă. Pentru prima dată în ultimii patru ani antreprenorii percep o tendință majoritar pozitivă în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare.

Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenți vedeau o tendință pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenți percep o îmbunătățire a mediului fiscal și de reglementare. Practic, tendința s-a inversat față de ediția 2015, când 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Reducerea cotei TVA - cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca și reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

Nicio măsură semnificativă în privința facilitării efortului de conformare

Cu totul altfel stau lucrurile în domeniul măsurilor care fac viața mai ușoară antreprenorilor din punctul de vedere al birocrației și al efortului de conformare cu legislatia în vigoare. Cei mai mulți antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenți au indicat o oarecare îmbunătățire a sistemului public administrativ și măsuri de debirocratizare.

Scăderea impozitării muncii - cea mai așteptată măsură de ordin fiscal

Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).

Antreprenorii din România muncesc în medie 10 ore pe zi la propria afacere

Cei mai mulți antreprenori cu experiență dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România și la fel de mult ca antreprenorii români aflați la început de drum. Deși cei mai mulți dedică 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depășesc limita celor zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.

62% dintre antreprenori consideră că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an

Evoluții pozitive a înregistrat și accesul la finanțare. Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în anul 2015 s-a dublat față de anul 2014, după o dublare și în 2014 față de 2013. Dacă în 2014 el se situa la 16% și în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendință indică o îmbunătățire treptată în ultimii ani a finanțării afacerilor.

40% intenționează să acceseze credite bancare în următoarele 12 luni

În următoarele 12 luni, cei mai mulți antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-și finanța creșterea (40% dintre respondenți). La mare distanță urmează surse de finanțare precum creditul furnizor (21%) și fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat și fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori și sistemele alternative de tranzacționare se situează la 1% dintre răspunsuri.

Ne bucurăm că ediția din acest an a barometrului reflectă o percepție pozitivă a antreprenorului matur asupra factorilor care susțin antreprenoriatul. Acest fapt poate constitui o premisă pentru ca pe termen lung și importanța în economie a companiilor medii și mici să ajungă la maturitate, respectiv să crească progresiv către media europeană. În prezent, acestea au o contribuție de aproximativ 45% la PIB în România, față de 60% în UE. Acțiunile noastre vor susține materializarea acestei premise”, a declarat Cristian Sporiș, Vicepreședinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

Dacă am creiona profilul antreprenorului român matur, așa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului românesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane EUR, muncește în medie 10 ore pe zi și participă cel puțin o dată pe săptămână la un eveniment de networking”, adaugă Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader și Partner, EY România.

Mai multe detalii puteți afla AICI.

Sursă foto: www.ypminternational.com