Deficitul de angajați calificați generează pierderi de peste 7 miliarde de euro companiilor din România

deficitangajatiromaniaPeste jumătate dintre antreprenorii români (52%) spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey.

Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări.

"Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale și, implicit, al economiei țării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut(PIB)al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din cifra de afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Principalele concluzii privind deficitul de specialiști în România:

  • 68% dintre   antreprenori   spun   că găsesc   greu   personal   tehnic,   respectiv   administrativ/de suport.  Cu  aceste  procente,  România  se  plasează  pe  primul  loc printre țările din Europa Centrală și de Est, având cel mai mari deficit de specialiști pentru aceste două categorii de ocupații.
  • 50%  au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% - ingineri, 40% - traineri și 22% - management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupații, România se află pe locul al doilea în regiune din punct de vedere al lipsei de personal, așa cum este perceput de antreprenori.
  • 22% menționează ca dificilă angajarea specialiștilor în domeniul financiar-contabil, procent care situează România pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est, iar 18% experții digitali unde țara noastră coboară pe locul al șaptelea în regiune.

La nivelul Europei Centrale și de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competențe ajung la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.

Sondajul PwC a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2019, pe un eșantion de 2.993 de persoane cu funcții de decizie din companii cu o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane euro din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Din total, 600 de intervievați provin din Europa Centrală și de Est.