Din regulamentul Concursului Internaţional de Vinuri

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2011 este deschis tuturor categoriilor şi tipurilor de vin, aşa cum sunt definite în "Codul internaţional al practicilor oenologice" care au fost produse în conformitate cu legislaţia ţării de origine. Sunt admise în Concurs şi alte vinuri speciale sau produse pe baza de struguri, must sau vin, precum şi distilate de origine vitivinicolă.

vinul.ro-2

Participanţii sunt obligaţi să comunice volumul de vin care corespunde probei trimisă în concurs. Acest volum trebuie să fie disponibil într-o cantitate de minim 1.000 litri. În anumite cazuri, când producţia unui anumit vin este deosebit de redusă (vinuri din struguri botritizaţi, vinuri de gheaţă, vinuri de vinotecă etc.) , acest volum poate fi de minim 100 litri.

Fiecare proba de vin sau produs de origine vitivinicolă trimise la Concurs trebuie să fie formată din 6 butelii de 0,75 litri (în anumite cazuri se acceptă şi butelii de 0,5 litri sau 1 litru), sau 4 butelii de 1,5 sau 2 litri. Buteliile trebuie să fie prevăzute cu dop de unică folosinţă şi să fie personalizate cu eticheta lor originală, etichetarea fiind în concordanţă cu legislaţia aplicată în ţara de origine.

vinansamblu1

Fiecare juriu de degustare va fi format din 5 (cinci) membri, din care minim 3 (trei) vor reprezenta tări străine, iar ceilalţi 2 (doi) vor reprezenta ţara organizatoare. Fiecare juriu activează sub autoritatea unui preşedinte care aparţine, în principiu, ţării organizatoare. Fiecare juriu are la dispoziţie un secretariat.

Membrii juriului trebuie sa pastreze linistea si sa nu faca gesturi sau mimici explicite a impresiilor personale din timpul degustarii.

Dupa notarea vinului, fiecare membru al juriului isi semneaza fisa de evaluare. Toate fisele de evaluare ale degustatorilor vor fi semnate si de presedintele juriului.

Juriul activeaza sub autoritatea unui Prezidiu format din 3 (trei) membri:

  • un Presedinte;
  • un Oenolog Consilier;
  • un Consilier Juridic.

Probele de vin care au primit la degustare următoarele note vor primii distincţii:

  • peste 95 puncte – Marea Medalie de Aur
  • între 86 şi 94,99 puncte – Medalie de Aur
  • între 81 şi 85,99 puncte – Medalie de Argint

O.I.V. deleaga un expert observator pentru intreaga perioada a Concursului. Acest expert poate lua parte la lucrarile diferitelor jurii dupa cum considera de cuviinta.

Începând din acest an, printre premiere se numără şi comunicarea rezultatelor cu precădere către public, astfel încât participarea concurenţilor să aibă consitenţă şi finalitate în termeni de piaţă

Probele de vin vor fi trimise la Aroma-Centru de Excelenţă, Gastronomie şi Tehnologie Alimentară, care se va ocupa şi de secretizarea şi logistica concursului. Introducerea şi servirea în sala de Concurs este realizată de Federaţia Somelierilor din România.