Italia caută protecţia UNESCO pentru de pizza napoletana

Este “amore”. După ce pizza napoletana a fost votată cel mai reprezentativ preparat culinar al ţării, Italia caută protecţia UNESCO pentru pizza cu brânză favorită a italienilor, anunţă publicaţia The Guardian.
NapoliÎn ciuda faptului că în urma unui sondaj pastele şi sosul de tomate au fost în topul preferinţelor italienilor, tradiţionala pizza din Napoli a fost votată ca unul dintre cei mai buni candidaţi pentru protecţia UNESCO. Lista Intangible Heritage este o arhivă a monumentelor, obiectelor şi tradiţiilor cultural care au nevoie să fie protejate de urgenţă pentru a se evita degradarea lor. Un alt candidat italian pentru lista UNESCO este confecţionarea de viori din Cremona.
Anul trecut dieta medieteraneană a fost admisă ca fiind un model nutriţional sănătos, care a rămas nealterată în timp şi care promovează interacţiunea socială, obieceiuri de alimentaţie şi numeroase evenimente sociale. Dieta se bazează pe ulei de măsline, cereal, fructe şi legume proaspete sau uscate şi un consum moderat de peşte, produse lactate şi carne.

Acestă acţiune a italienilor marchează momentul în care pizza napoletana este recunoscută ca un produs culinar tradiţional italian foarte important. În 2009, localnicii din Nepal au făcut lobby cu succes la Uniunea Europeană pentru a obţine certificarea produselor lor de tip pizza.

napoli-pizza
Certificarea  “Traditional Specialty Guaranteed” înseamnă că toate pizzeriile care vor să comercializeze pizza napoletana autentică trebuie să o pregătescă într-un anume fel. De exemplu, numai roşiile San Marzano şi mozzarella de bivoliţă sunt premise în prepararea acestui tip de pizza. Blatul trebuie să fie dospit şi nu poate să fie mai gros de 2,54 cm, iar coca trebuie întinsă manual înainte de a fi coaptă într-un cuptor cu lemne.tsg


Asociaţia Adevărata Pizza Napoletana are ca principal obiectiv să protejeze preparatele culinare locale şi întocmit reguli stricte în privinţa a ceea ce înseamnă o pizza din Napoli autentică. Asociaţia susţine faptul că produsul final trebuie să fie moale, elastic şi uşor de împăturit, în timp ce amalgamul de toppinguri precum sos de roşii, oregano, usturoi şi mozzarella trebuie să fie distribuite uniform pe suprafaţa blatului. Preparatorii de pizza s-au plâns de multe ori că unii produc pizze false utilizând ingrediente precum roşii chinezeşti şi ulei de măsline spaniol.
Alte admiteri gastronomice pe lista Intangible Heritage din 2010 au fost meniul francez şi bucătăria tradiţională mexicană.