Singura carte de bucate a muntelui Athos va fi lansată şi în România

Cel mai cunoscut bucătar de pe muntele Athos, călugărul Epifanios Mylopotaminos, prezent vinerea trecută la Bucureşti, a anunţat că în aproximativ 2 luni va lansa pe piaţa românească singura carte de bucate a Muntelui Athos “Arta Culinară a Sfântului Munte”, care a fost tradusă deja în limbile rusă, engleză şi germană.

Călugărul Epifanie a împărtăşit în cadrul unui eveniment gastronomic organizat la Grand Hotel Continental din Bucureşti, secretele bucătăriei de pe Muntele Athos şi a a atras atenţia că în haosul lumii de astăzi, lumea - aflată mereu pe fugă - mănâncă din ce în ce mai dezordonat şi nesănătos şi uită să se bucure în tihnă de mâncare.

epifanie6Bucătăria Muntelui Athos este specială şi unică în lume. Dieta celor 1500 de călugări, între care se află şi numeroşi români, are la bază preparate vegetale şi preparate din peşte. Datorită acestor meniuri sănătoase, monahii se îmbolnăvesc rar şi au o viaţă lungă. Modul în care gătesc mâncarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice  din grădinile şi de pe dealurile Muntelui Sfânt. 

Călugărul Epifanios Mylopotaminos, aflat de 38 de ani pe Muntele Athos, este cel mai cunoscut bucătar al celor 22 de mănăstiri ortodoxe de la Muntele Athos. Acesta a ridicat aici şi un atelier pentru producerea vinului. În 2010 a publicat singura carte de bucate a Muntelui Athos, care se află în curs de editare în limba română. Călugărul Epifanie consideră că arta culinară sau bucuria de a găti te apropie mai mult de cei pe care îi iubeşti.

epifanie3

Grand Hotel Continental a organizat vinerea trecută, în parteneriat cu Mount Athos Area, o cină autentică, cu preparate din bucătăria Muntelui Athos. Acţiunea face parte din seria evenimentelor gastronomice purtând genericul Mount Athos Area Gourmet, defăşurate anual în perioada 15 mai -15 iunie, în regiunea învecinată cu Muntele Athos. Iniţiatorul acestui proiect este Organizaţia de Turism a Muntelui Athos.