O soluție sustenabilă la deșeurile alimentare

O soluție sustenabilă la deșeurile alimentare
person Horeca
access_time_filled

atelierefarafrontiereîn fiecare zi, restaurantele aruncă la gunoi cantități semnificative de produse alimentare, lucru care se traduce în costuri mari și probleme serioase de gestionare a acestor deșeuri pentru restaurante, ca să nu mai menționăm de efectele dezastruoase asupra mediului. Compostarea reprezintă o soluție concretă și sustenabilă de valorificare a acestor deșeuri, iar Asociația Ateliere Fără Frontiere, prin platforma de compostare de la ferma Bio&Co, poate veni în sprijinul operatorilor horeca în lupta lor cu deșeurile alimentare, colectând deșeurile alimentare de la aceste unități și valorificându-le, obținând asfel un fertilizant natural pentru agricultura biologică.

Despre colaborarea Asociației Ateliere Fără Frontiere cu sectorul HoReCa, precum și beneficiile (economice, dar și de imagine) pe care le au companiile care colaborează cu asociația, am vorbit cu Raluca Ouriaghli, unul din fondatorii asociației.

Care este misiunea asociației Ateliere Fără Frontiere?

ralucaouriaghliAteliere Fără Frontiere este o asociație română non profit care creează locuri de muncă pentru persoane dezavantajate în ateliere de economie socială și este solidară în vederea pregătirii lor pentru reintegrarea socială deplină și profesională pe piața convențională a muncii. Misiunea noastră are la bază 3 principii de acțiune:

  • lupta împotriva excluziunii, marginalizării și discriminărilor, pentru integrarea socială și profesională a celor mai defavorizați.
  • lupta împotriva risipei și poluării, pentru o gestiune responsabilă a deșeurilor și protecția mediului.
  • promovarea solidarității și responsabilității pentru dezvoltarea durabilă și coeziune socială.

Ateliere Fără Frontiere a înființat 3 ateliere de inserție:

  • reconect – atelier de colectare, reutilizare și reciclare de echipamente IT și medicale ieșite din uz.
  • remesh – atelier de colectare a deșeurilor publicitare stradale, pe care le reciclăm în genți, sacoșe, mape de conferință, obiecte home deco etice, responsabile și echitabile.
  • Bio&co – ferma de legume bio distribuite sub formă de coș săptămânal direct către membrii abonați și compostare de deșeuri alimentare.

Cum colaborați cu sectorul HoReCa?

în 2016 am început o colaborare cu hotelurile din București ale grupului Accor, care constă în reducerea deșeurilor alimentare și de bar/bucătărie. Colectăm zațul de cafea, săculeții de ceai, resturile de legume / fructe din bucătărie, cojile de ouă și le valorificăm pe platforma noastră de compostare de la ferma Bio&co, obținând un fertilizant natural pentru agricultura biologică. Reducem risipa și deșeurile alimentare și fermescentibile care alfel merg la depozitele de gunoi și poluează și prezervăm mediul (prin rotația culturilor și fertilizarea naturală a solurilor) și biodiversitatea!

angajatiaccor

Cum poate ajuta asociația companiile HoReCa și viceversa?

Ateliere Fără Frontiere este un operator autorizat de colectare deșeuri, reutilizare și reciclare. împreună putem contribui la reducerea risipei și poluării cu deșeuri nevalorificate, dar și la reutilizarea și redirecționarea alimentelor încă proprii consumului uman, respectând bineînțeles toate normele în vigoare, către cei mai defavorizați, contribuind astfel la reducerea sărăciei și a excluziunii.

Ce beneficii au companiile care colaborează cu Ateliere Fără Frontiere?

Companiile care colaborează cu Ateliere Fără Frontiere au multiple beneficii:

  • Economice: prin reducerea costurilor de gestionare a deșeurilor reutilizabile, reciclabile și valorificabile, respectiv evitarea « taxei la groapă ».
  • De conformare legală: Ateliere Fără Frontiere are autorizație de mediu și preia responsabilitatea gestionării acestor deșeuri cu respectarea normelor de mediu.
  • De imagine: prin colaborarea cu Ateliere Fără Frontiere, companiile contribuie la inserția socială și profesională a persoanelor defavorizate, la protecția mediului și a biodiversității.
  • De fidelizare a angajaților: compania le oferă posibilitatea să participe la un proiect plin de sens pentru comunitatea din care fac parte!

Articol scris de Diana Sbârcea pentru ediția 83 a revistei Horeca Români. 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302