Orbis vinde activitatea de servicii hoteliere către Accor pentru 286 milioane euro

 vanzareorbisaccorOrbis, liderul industriei ospitalității din Polonia și Europa de Est, a semnat cu Accor un acord privind vânzarea activității de servicii și a stabilit principiile unui acord de management pe termen lung între părți, pentru toate hotelurile deținute și închiriate ale Orbis. Astfel, Orbis își întărește alianța strategică cu Accor.

În urma anunțurilor recente privind separarea afacerilor sale și intrarea în negocieri cu Accor privind achiziționarea activelor ușoare, Orbis a semnat cu Accor un set general de clauze, non-limitativ, privind vânzarea activității de servicii.

"În ultimul deceniu, Orbis și-a crescut semnificativ afacerile, a intrat în țări noi, și-a dezvoltat portofoliul de hoteluri prin toate modurile de operare și a devenit lider regional. În ultimii 20 de ani, Orbis a fost susținut de Accor, partenerul nostru strategic și acționar. Prin împărțirea în două afaceri și semnarea unui acord de management pe termen lung vom putea lichida componenta de active ușoare, prin cedarea sa către Accor. Apoi ne vom concentra atenția asupra activității de bază a Orbis, adică asupra operațiunilor imobiliare, care se află în ADN-ul său. Ulterior, Orbis - un jucător cu un portofoliu de 72 de hoteluri deținute, va fi gata să înceapă o nouă eră de creștere, împărtășind aceeași strategie cu un nou acționar", a declarat Gilles Clavie, președinte și CEO al Orbis.

Termeni-cheie ai acordului

Acordul încheiat între Orbis și Accor cuprinde condițiile de vânzare a componentei de servicii hoteliere, odată ce aceste „light assets” sunt separate de restul afacerilor grupului. Aceasta va permite preluarea de la Orbis a tuturor activelor și activităților sale de tip light, inclusiv a contractelor de franciză și de management și a oricăror alte drepturi legate de partea de servicii.

Ca urmare a planului de transformare, Orbis și Accor vor încheia și un contract de management hotelier prin intermediul căruia Accor va gestiona toate hotelurile aflate momentan în proprietatea Orbis și închiriate.

Prețul de cumpărare

Prețul de cumpărare convenit pentru activitatea de servicii se ridică la cca. 1,2 miliarde de zloți polonezi (€286 milioane de euro).

Închiderea tranzacției

Finalizarea acestei tranzacții este planificată pentru octombrie 2019. Între timp, Orbis trece printr-un proces de separare a activelor ușoare de proprietățile imobiliare și va obține toate aprobările necesare.

"Acesta este un alt pas în cooperarea Orbis și Accor, care își are rădăcinile la jumătatea anilor '70. Ambele companii se dezvoltă rapid, astfel încât trebuie să urmeze așteptările clienților și partenerilor și, prin urmare, să profite la maxim de know-how-ul lor în ambele afaceri, separat", adaugă Gilles Clavie.

Orbis începe o nouă etapă a evoluției sale. Va rămâne o companie puternică, de încredere, cu 72 de hoteluri existente și alte 5 în dezvoltare. Valoarea portofoliului său de active imobiliare se ridică la cca. 1,13 miliarde EUR, care a fost evaluată pe baza metodei fluxului de numerar actualizat de către un evaluator independent angajat de consiliul de administrație.

"Orbis are cel mai valoros portofoliu hotelier și este gata să-și concentreze strategia și operațiunile asupra componentei imobiliare a afacerii, în domeniul ospitalității și dincolo de aceasta", concluzionează Gilles Clavie.

În plus, Accor a anunțat că a început să cedeze întreaga sa participație la capitalul social al companiei Orbis. Comunicatul de presă Accor privind această decizie poate fi accesat aici.