Analiză: România are de recuperat un decalaj major față de alte țări din regiune în ceea ce privește numărul de camere de hotel și numărul de turiști

Raportat la numărul de locuitori, România are de recuperat un decalaj major față de alte țări din regiune în ceea ce privește numărul de camere de hotel și numărul de turiști, potrivit firmei de consultanță Est Hospitality, care a realizat o analiză a situației structurilor de primire turistică din România în 2019.

Astfel, în anul 2019, din totalul de 227.315 spații de cazare (camere în hoteluri, pensiuni, apartamente în regim hotelier, hosteluri etc.) doar 107.711 reprezintă camere de hotel clasificate la 1-5 stele, adică aproximativ 47%.

statisticiturism2019

Republica Cehă, cu un număr similar de spații de cazare și camere de hotel și cu o populație cu aproape 50% mai mică decât cea a României, a atras pe baza estimărilor firmei de consultanță Est Hospitality pentru anul 2019, un număr dublu de turiști comparativ cu țara noastră.

Cu toate acestea, în valori relative (%), baza hotelieră din România din punct de vedere al clasificării pe stele este similară cu cea din Polonia. (vezi tabel mai jos).

statisticihoteluri2019

Statistici 2019 România

Anul 2019 a adus o crestere a numărului de turiști în România (români și străini) față de anul 2018 de aproximativ 4%. În anul 2019 au fost înregistrați 13.3 mil de turiști față de 12.8 mil turiști în anul 2018.

9.3 milioane de turisti din cei 13.3 milioane (aproximativ 70%) au optat pentru cazare în hoteluri. Dacă avem în vedere că din totalul spațiilor de cazare la nivel național camerele de hotel reprezintă doar 47% putem trage concluzia că oferta de cazare este insuficient reprezentată față de cererea înregistrată.

Sunt necesare mai multe facilități de finanțare (ex. programe în care proiectele hoteliere să devină eligibile pentru finanțările din fonduri europene, finanțări din fonduri publice, etc) pentru a putea atrage mai mulți turiști și a dezvolta mai mult destinațiile turistice, spun reprezentanții Est Hospitality Consulting. 

În cifre absolute, cea mai mare creștere a numărului de turiști în anul 2019 față de anul 2018 (locul I) s-a înregistrat în Regiunea Centru (AB, BV, CV, HR, MR, SB), 3.14 mil (2019) față de 3.02 mil (2018). Acest rezultat poate fi explicat datorită concentrației de atracții turistice din aceste regiuni și prezența lor în toate cataloagele agențiilor de turism specializate în incoming.

Pe locul 2 s-a situat Regiunea Nord-Est (BC, BT, IS, NT, SV, VS) cu 1.33 mil de turiști în 2019 față de 1.23 mil turiști în anul 2018.

Pe locul 3 se situează Regiunea SUD - EST (BR, BZ, CT, GL, TL, VR) cu 1.88 mil de turisti în anul 2019 față de 1.79 mil turiști în anul 2018. 

Sosirile turiștilor în structurile de primire turistică pe județe și în Hoteluri/aparthoteluri

Creșterile cele mai mari s-au înregistrat în județe în care structura bazei hoteliere nu mai corespunde preferințelor consumatorilor și aceștia au preferat alte structuri de cazare (ex. pensiuni, apartamente în regim hotelier, vile turistice etc) care sunt mai noi și oferă mai multe servicii.

După cum se observă și din tabelul de mai jos, în majoritatea județelor din Top 10 predomină camere de hotel clasificate la 1, 2 si 3 stele.

În privința numărului de turiști cazați în structurile de primire turistică de tip hotel/aparthotel, creșterile cele mai mari s-au înregistrat în județele în care totalul camerelor este sub 300 unități (table de mai jos).

68% din camerele de hotel/aparthotel din România sunt clasificate la 1-3 stele, în structuri vechi ridicate în anii ’80.

graficsosirituristi

graficsosirituristi2

Notă: pentru anul 2019 estimările s-au realizat pornind de la datele publicate de INS pentru primele 10 luni, ratele de creștere înregistrate față de perioada similară din 2018 și cifrele absolute/relative înregistrate istoric în ultimele două luni din anii anteriori.