Guvernul a declarat FOTE 2013 eveniment de interes naţional

competitie iarna

În urma declarării FOTE ca eveniment de interes naţional, tot ceea ce înseamnă lucrări pentru organizarea acestei competiţii vor deveni priorităţi pentru autorităţile şi instituţiile implicate, va fi urgentată obţinerea avizelor necesare începerii lucrărilor, dar şi desfăşurarea propriu-zisă a acestora. Astfel, toate obiectivele din oraşele care vor găzdui competiţia vor fi incluse într-o anexă a hotărârii de guvern şi finanţate cu prioritate.

munte in brasov

România a fost desemnată, la sfârşitul anului trecut, ţară organizatoare a FOTE. Festivalul se va desfăşura în Râşnov, Braşov, Predeal, Buşteni, Azuga şi Sinaia. La Braşov se vor desfăşura probele de hockey pe gheaţă, patinaj artistic şi Short Track (viteză pe pistă scurtă). La Predeal se vor desfăşura probele de Biatlon (500m, 1.000 m, 1.500 m, 2.000m), la Buşteni şi Azuga vor avea loc probele de schi fond şi schi alpin, iar la Sinaia vor putea fi urmărite competiţiile de snowboard. Râşnovul va găzdui competiţiile la sărituri cu schiurile pe trambuline K70 şi K90.

snowboard

La eveniment sunt aşteptaţi 1.500 de sportivi din peste 45 de ţări, însoţiţi de antrenori şi tehnicieni, dar şi 1.000 de jurnalişti din toată lumea şi câteva zeci de mii de turişti.

Noua hotărâre de Guvern dă statut de proiect naţional acestui eveniment şi risipeşte orice îngrijorare la nivel internaţional că România nu va putea îndeplini condiţiile de infrastructură necesare. Ministrul Turismului, Elena Udrea declara la un moment dat că există o îngrijorare la nivelul Comitetului Olimpic Internaţional cu privire la capacitatea ţării noastre de a asigura infrastructura necesară desfaşurării în bune condiţii a acestei competiţii sportive. „Din această cauză avem nevoie de o lege specială, prin care acestui eveniment să i se dea un statut de proiect naţional”, a declarat Elena Udrea. Totodată, Elena Udrea e menţionat că documentul legislativ va oferi o soluţie pentru a se depăşi anumite prevederi legislative care ar putea duce la întîrzierea unor lucrări, oferind ca exemplu extinderea unor pîrtii de schi din Poiana Braşov blocate de anumite prevederi legislative. Hotărîrea de Guvern include şi o colaborare cu Ministerul Transporturilor care va trebui să se preocupe de realizarea infrastructurii rutiere de pe Valea Prahovei şi din zona în care se vor desfăşura competiţiile din 2013.