Clasificarea, licenţele şi brevetele de turism supuse unor noi reglementări

Clasificarea, licenţele şi brevetele de turism supuse unor noi reglementări

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a publicat pe pagina oficială de internet Ordinul nr. 1051 din 3 martie 2011 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Acesta abrogă Ordinul nr. 899 din 9 februarie 2011.

pensiuneHUMOR

Ordinul nr. 1051/03.03.2011 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 182/2011. „La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului dezvoltării regionale şi turismului nr. 899/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 februarie 2011”, se arată în textul noului ordin.

Noile norme stabilesc condiţiile şi criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie publică din România, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi specifice agenţiilor de turism, precum şi pentru acordarea brevetului de turism. Astfel, noile reglementări pot fi urmărite în totalitate pe: http://www.apdrp.ro/.

model_certificat_de_clasificare

„Clasificarea structurilor de primire turistice se realizează de către autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, în scopul protecţiei turiştilor, constituind o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort şi a ofertei de servicii”, se arată în text.

Pentru obţinerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, operatorii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice depun, înainte de darea lor în folosinţă, la sediul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, declaraţia standardizată dată pe proprie răspundere, însoţită de alte documente, care sunt precizate detaliat în noul ordin.

restaurant pensiune

Conform prezentelor norme metodologice, în România pot funcţiona următoarele tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate astfel:

1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;

3. moteluri de 3, 2, 1 stele;

4. hosteluri de 3, 2, 1 stele

5. vile turistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele; 7

6. bungalowuri de 3, 2, 1 stele;

7. cabane turistice de 3, 2, 1 stele;

8. sate de vacanţă de 5, 4, 3, 2, 1 stele,

9. campinguri, popasuri turistice, căsuţe tip camping, de 4, 3, 2, 1 stele;

10. pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori;

11. apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele;

12. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe pontoane plutitoare, nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

brevet_de_turism_2010

În text se mai arată că, “Conducerea operativă a unei structuri de primire turistice sau a unei agenţii de turism va fi asigurată de către o persoană deţinătoare a brevetului de turism în domeniu ori a certificatului de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu”. În funcţie de nivelul şi de pregătirea profesională, precum şi de îndeplinirea criteriilor prevăzute în prezentele norme metodologice, se eliberează brevet de turism pentru următoarele funcţii:

a) manager în activitatea de turism;

b) director de agenţie de turism;

c) director de hotel;

d) director de restaurant;

e) cabanier.

În vederea obţinerii brevetului de turism, persoana fizică trebuie să depună la sediul autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, anumite documente, care sunt precizate în detaliu în Ordinul 1051/03.03.2011.

{gallery}1{/gallery}