Angajaţii din hoteluri și restaurante au cele mai mici salarii

Institutul Naţional de Statistică a transmis un comunicat de presă prin care anunţă Câştigul salarial mediu net în luna mai 2011 care a fost cu 40 lei mai mic faţă de luna aprilie, ajungând astfel la 1.458 lei. Cu toate acestea sunt domenii de activitate unde salariile medii nete ajung cu mult peste 3.000 lei.

INS0Click pe poză pentru mărire...


Angajaţii care lucrează în industria intermedierilor financiare au primit un salariu mediu net de 3.698 lei. La polul opus, lucrătorii din hoteluri şi restaurante au fost cel mai puţin remuneraţi, media câştigului salarial net fiind de 854 lei. Şi angajaţii care au avut activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, au beneficiat de remuneraţii mari (3.582 lei), dar şi cei care lucrează în transporturi aeriene (3.453 lei). De asemenea, în fabricarea produselor din tutun şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale se câştigă bine, salariile nete medii au fost de 3.285 lei, respectiv 3.082. Pe de altă parte, salarii de până în 1.000 de lei se găsesc în activităţile de servicii administrative şi activi¬tăţile de servicii suport (938 lei), în prelucrarea lemnului (961 lei), în fabricarea de mobilă (959 lei) şi industria alimentară (981 lei).

ospitalitate2
În luna mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de luna anterioară. Motivul principal ar fi acordarea primelor de Paşte, inclusiv a tichetelor cadou, în luna aprilie. Astfel, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei (între 10% şi 14%). În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare scăderi ale salariului mediu net faţă de luna aprilie în administraţia publică (-0,7%) şi învăţământ (-0,1%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna mai a crescut uşor (+0,4%).