Tendinţe şi soluţii de finanţare pentru pensiuni

Tendinţe şi soluţii de finanţare pentru pensiuni
person Horeca
access_time_filled

Pensiunea-turistica--Solutii-pentru-un-business-de-succesCe oportunități de finanțare există pentru pensiunile turistice din România? Care sunt trendurile în materie de amenajări și reamenajări de pensiuni și ce ar trebui să facă dar mai ales să nu facă proprietarii de pensiuni turistice în materie de design interior? La aceste întrebări s-a răspuns în cadrul conferinței „Pensiunea Turistică – soluții de amenajare, reamenajare și finanțare”, care a avut loc pe 2 noiembrie la hotelul InterContinental din București. Evenimentul a reunit actuali și viitori proprietari de pensiuni, antreprenori, investitori, designeri, arhitecți, consultanți și reprezentanți ai băncilor, și a fost organizat de Medien Conferences, cu sprijinul Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural din România (ANTREC).
În deschiderea conferinței, președintele fondator al ANTREC, Maria Stoian a sublinat faptul că acest eveniment a fost necesar datorită numărului în creștere al pensiunilor în România, atât în mediul rural cât și în cel urban, iar în acest context este nevoie de ridicarea nivelului de calitate din pensiunile românești din punctul de vedere al dotărilor, al amenajării, al designului și, implicit, al gradului de confort pe care pensiunile românești le oferă turiștilor. Deși numărul exact al pensiunilor nu se cunoaște (în special datorită multor pensiuni care funcționează la negru din țara noastră, Maria Stoian a subliniat că numărul membrilor ANTREC a ajuns la 3500 (pensiuni turistice și agroturistice), însumând peste 30.000 de camere în 1000 de localități.

 pensiunea-katharina
Greșeli frecvente în amenajarea unei pensiuni
Designerii și arhitecții prezenți la conferință nu au fost deloc indulgenți cu proprietarii de pensiuni din țara noastră, subliniind greșelile frecvente pe care le aceștia le comit atunci când își amenajează pensiunile. Designerul Hamid-Nicola Katrib ne-a declarat că „Designul e foarte important pentru o unitate de cazare, mai ales că acum avem termene de comparații, cu toții am fost prin străinătate și am văzut unde s-a ajuns. Pensiunile boutique sunt în tendințe. Vorbim de pensiuni tematice, cu camere diferite (fiecare cameră cu povestea ei), de accentul pus pe design. În Franța și Italia aceste pensiuni s-au înmulțit și ele au succes și la noi”. Însă marea majoritate a pensiunilor din România spune acesta sunt prea clasice, dând și câteva exemple de greșeli comise de proprietarii de pensiuni: amenjarea pensiunii „după ureche”, acest lucru ducând la multe unități de-a dreptul kichoase (de ex: proprietarii pun în pensiune tot felul de obiecte – veșnicele coarne de cerb pe care le vedem în pensiunile românești, dar și obiecte pe care le acumulează din străinătate, chiar dacă acestea nu se potrivesc unele cu altele); lipsa unei tematici, luminozitatea scăzută din pensiunile românești (datorată dorinței proprietarilor de a face economie), montarea prizelor fie după pat, fie sub pat, niciodată la îndemâna clienților, dar și deja obișnuita culoare galbenă în restaurantele de pensiuni, total neindicată, sunt doar câteva greșeli enumerate în cadrul conferinței.

 pensiunea-maria
Oportunități de finanțare pentru pensiuni
Aura Gagu, Șef Serviciu Relații Externe și Finanțări Structurale CEC Bank, a vorbit despre 2 oportunități de finanțare pentru activitățile turistice: Programul Național de Dezvoltare Rurală, măsura 313 Încurajarea activităților turistice (dedicat investitorilor din mediul rural) și Programul Operațional Regional, Domeniul major de intervenție: Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor dar și DMI Crearea Dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor natural.
În ceea ce privește Programul Național de Dezvoltare Rurală, acesta poate finanța activități precum construcția, modernizarea, extinderea și dotarea structurilor de primire turistică din zonele rurale. Sunt eligibile pensiunile de până la 15 camere, nivelul minim de confort 3 margarete, iar grantul reprezintă 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu poate depăși 200.000 euro pe proiect.
pensiune-aref-cazareÎn ceea ce privește investițiile în agroturism, nivelul minim de confort al unității trebuie să fie 1 margaretă, iar grantul este de maxim 70% din valoarea cheltuielillor eligibile și nu va putea depăși 70.000 euro pe proiect. Terenul trebuie să aibă o suprafatță de minim 1000 m2, iar localitatea în care este situată pensiunea trebuie să se regăsească în listele cu comunele eligibile.
A doua oportunitate de finanțare prezentată în cadrul conferinței o reprezintă Programul Operațional Regional, domeniul major de intervenție „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, o oportunitate pentru hoteluri și restaurante, dar și pentru activitățile de alimentație (catering) pentru evenimente. În ceea ce privește domeniul major de intervenție „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor natural”, printre activitățile eligibile menționăm amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potențial turistic dar și crearea / extinderea structurilor de agrement turistic, în scopul creșterii numărului turiștilor și a duratei sejurului.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302