Noi măsuri pentru proprietarii de terase, de la 1 august, în contextul pandemiei COVID-19

Guvernul a anunțat miercuri noi măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pe teritoriul României, care intră în vigoare de la 1 august. Măsurile se referă în special la purtarea măștii în spații publice deschise aglomerate, precum și la obligațiile proprietarilor de terase, cluburi și baruri, în contextul pandemiei.

reguliterasecovid19

Sursa foto: www.pymnts.com

În ceea ce privește măsura privind purtarea măștii în spațiile publice, în Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020, se precizează următoarele:

"Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani prezente în spațiile publice deschise cum ar fi: piețele, târgurile, zonele de așteptare, cum ar fi: stații de autobuz, peroane și altele asemenea, falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii”.

Totodată, administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alineatului 1 afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective, adică acest lucru trebuie să fie vizibil.

A doua propunere acceptată este următoarea:

Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență. Măsurile prevăzute la punctul 4 se stabilesc pentru unităţile administrativ-teritoriale, în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2. Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi”.

Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc.

Care e diferenţa între cele două prevederi?

Decizia privind purtarea măștii în spațiile publice deschise se ia la nivel judeţean, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică.

În privinţa intervalelor orare, ceea ce înseamnă că se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente, decizia se ia la propunerea fie a grupului tehnico-ştiinţific din cadrul comitetului national, fie a comitetului judeţean dintr-un anumit judeţ sau al municipiului Bucureşti şi se aprobă ca decizie de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi devine obligatorie.

Potrivit reprezentanților Guvernului, urmează să aibă loc o şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial-administrative unde se va aplica restricţia de orar de lucru sau de activitate a unor amplasamente.