Cum pot contribui restaurantele la lupta împotriva obezităţii

Restaurantele pot juca un rol major în lupta mondială împotriva obezităţii, însă din păcate prea puţini dintre cei care deţin afaceri în alimentaţia publică sunt conştienţi de importanţa contribuţiei lor la soluţionarea acestei probleme. Potrivit unui studiu referitor la atitudinile consumatorilor referitoare la mâncarea sănătoasă şi la mâncatul în oraş, 58% dintre aceştia şi-ar dori să existe mai multe informaţii nutriţionale în meniuri, reducerea grăsimilor fiind principalul aspect pe care restaurantele ar trebui să se concentreze.

De asemenea, consumatorii îşi doresc ca restaurantele să ofere o varietate mai mare de preparate şi alternative sănătoase la preparatele deja existente în meniuri, iar 11% dintre respondenţi consideră că reducerea cantităţii de sare din meniuri ar trebui să fie prioritatea numărul 1 în restaurante.

bucatarii

Studiul a fost realizat de Peach BrandTrack, în Marea Britanie, o ţară care se confruntă de ani buni cu problema obezităţii. Suprinzător, studiul a relevat faptul că oamenii aşteaptă mai multe soluţii de la restaurante decât de la guvern, soluţii care să îi ajute să respecte un regim alimentar sănătos atunci când iau masa în oraş. Ba mai mult, 46% dintre respondeţi au fost de acord cu afirmaţia că "Nu este treaba Guvernului să le spună oamenilor ce ar trebui să mânânce sau nu", în timp ce doar 29% din respondenţi au fost de acord cu această afirmaţie. Oamenii sunt reticenţi la deciziile Guvernului în această problemă şi le susţin doar atunci când acestea vizează copiii lor.

Două treimi dintre respondenţi vor ca informaţiile nutriţionale să fie obligatorii pe toate meniurile adresate copiilor şi 48% din respondenţi ar susţine o interzicere a fast-food-urilor situate lângă şcoli.

Deşi când vine vorba de copiii lor lucrurile se schimbă, atunci când au fost întrebaţi de propriile obiceiuri de alimentaţie, 23% din respondenţi spun că nu aleg niciodată opţiuni sănătoase atunci când iau masa în oraş deoarece privesc acest lucru ca pe o desfătare, 25% din respondenţi îşi pun întotdeauna zahăr în ceai sau cafea şi 9% adaugă mereu sare la mâncare, chiar dacă aceasta are deja.

obezitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulţi erau supraponderali. Dintre aceştia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalior va creşte la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor – la 700 de milioane. Conform aceleiaşi surse, în 2008, 51% dintre adulţii români erau supraponderali, iar 19,1% obezi. Printre cauzele principale ale acestei epidemii se numără sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare.