Ecoturismul românesc sufocat de birocraţie


SETimes.com a scris că există un interes crescut în Europa de Sud-Est pentru ecoturism, astfel că administraţiile locale din ţări precum Grecia, România, Macedonia şi Serbia sunt interesate să profite de această tendinţă în turismul ecologic.
delateco
Ţara noastră are 3.000 de pensiuni private care sunt membre ale Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Preşedinta Asociaţiei, Maria Stoian, spune că numărul pensiunilor care se alătură ANTREC este în creştere în pofida provocărilor cu care se confruntă micile afaceri. “Există obstacole peste tot, la fel ca în orice alt domeniu. Birocraţia excesivă în obţinerea tuturor documentelor necesare, infrastructura insuficient dezvoltată, drumuri de acces, canalizare, conexiuni la sistemele de alimentare cu energie electrică şi gaze naturale, precum si taxele excessive”, a spus Maria Stoian.
Serbia2
Ecoturismul este o formă de turism cu impact scăzut asupra mediului. Este o modalitate de turism durabil şi care asigură beneficii populaţiei dintr-o regiune. În plus, în condiţiile economice dificile actuale, ecoturismul oferă un model de dezvoltare sustenabilă prin sprijinirea economiilor locale şi crearea de locuri de muncă.

Regiunea Europei de Sud-Est oferă numeroase oportunităţi de ecoturism, iar multe state din regiune îşi promovează aceste avantaje: insula Kea din arhipelagul Cicladelor (Grecia), micile sate din Serbia, nunţile tradiţionale din satele din regiunea Ohrid din Macedonia, amestecul unic de moştenire albaneză şi ortodoxie sârbă în comunităţile din Kosovo în regiunile Prizren, Gjakova, Peja şi Decan şi hostelurile din zona Bistriţei din Moldova, de la marginea de Est a Carpaţilor.
ecoturism
În anul 2010 ecoturismul a contribuit cu 100 milioane de euro la economia Serbiei, aproximativ 16% din veniturile turistice. Serbia a indentificat ecoturismul ca o sursă potenţială de creştere economică, dezvoltare regională şi ca o posibilitate de îmbunătăţire a imaginii ţării. “Peste 1.000 de gospodării din 70 de municipalităţi sunt implicate în ecoturism şi generează un profit similar cu 1.000 de mici întreprinderi”, a declarat ministrul sârb al Economiei şi Dezvoltarii Regionale, Nebojsa Ciric.