Vezi ce oraşe deţin titlul de “Capitală Culturală Europeană” în 2013

Uniunea Europeană a desemnat două oraşe europene pentru titlul de “Capitală Culturală Europeană în 2013”, oraşul Marseille din Franţa şi oraşul Kosice din Slovacia, care vor deveni anul acesta centrul atracţiei pentru turiştii din întreaga lume datorită numeroaselor evenimente cu profil cultural care vor fi organizate aici.

Acordarea acestui statut reprezintă o oportunitate pentru aceste oraşe de a-şi schimba imaginea, de a se poziţiona pe harta  mondială şi de a atrage mai mulţi turişti, precum şi de a-şi regândi dezvoltarea prin intermediul culturii. Programul cultural va începe oficial pe 12 ianuarie, în Marseille, şi pe 19 ianuarie în Kosice.

marseille

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret a declarat cu această ocazie că “Acesta este momentul pe care Marseille şi Kosice îl aşteaptă şi pentru care se pregătesc din momentul selectării lor ca fiind Capitalele Europene Culturale în 2013. Ceremoniile de deschidere din cele 2 oraşe vor marca începutul unui an extraordinar, plin de activităţi culturale, destinate nu doar localnicilor dar şi turiştilor veniţi din colţuri îndepărtate ale lumii. Proiectul Capitală Culturală Europeană este un proiect de succes al UE pentru de mai bine de 25 de ani. Acest statut reprezintă o oportunitate unică pentru a impulsiona cultura unui oraş şi dezvoltarea lui pe termen lung, fiind totodată deosebit de important pentru turismul din zonă, pentru crearea de noi locuri de muncă şi regenerarea urbană. Le urez celor două capitale culturale europene din 2013 mult succes!.”.

capitalaculturalaeuropeana2013

(Kosice, Capitală Culturală Europeană 2013)

În 2014, titlul de Capitală Culturală Europeană va fi deţinut de oraşele Riga din Latvia şi Umea din Suedia, în 2015 capitale culturale europene vor fi Mons din Belgia şi Plzen din Republica Cehă, iar în 2016 acest titlu va fi acordat oraşelor Donostia - San Sebastian din Spania şi Wroclaw din Polonia.

Titlul de “Capitală Culturală Europeană” are un impact pe termen lung nu doar în domeniul culturii ci şi în termeni sociali şi economici, atât pentru oraş cât şi pentru regiunile înconjurătoare. De exemplu, un studiu a relevat că numărul turiştilor care au vizitat pentru cel puţin o noapte oraşele care au deţinut statutul de Capitală Culturală Europeană a crescut în medie cu 12% faţă de anul precedent deţinerii acestui statut. Procentul a fost chiar mai ridicat în Liverpool + 25% şi Sibiu, oraşe care au deţinut titlul de Capitală Culturală Europeană în 2008, respectiv 2007.