UE finanțează un nou proiect în turismul balnear românesc

euroStațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos se modernizează cu noi facilități pentru welness și SPA, realizate printr-o investiție susținută de fondurile REGIO. ADR Centru a semnat, împreună cu reprezentantul SC Imperial Management SRL, contractul de finanțare pentru proiectul “Crearea și extinderea infrastructurii balneare și de agrement a Hotelului Best Western Balvanyos”.

Cererea de finanțare este aprobată și obține fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional, Domeniul Major de Intervenție 5.1 - Crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism.

Prin proiectul contractat, cu o valoare totală de peste 13,37 milioane lei, beneficiarul a solicitat ca finanțare nerambursabilă suma de peste 6,14 milioane lei, diferența dintre cele două sume fiind co-finanțarea asigurată de către beneficiar pentru implementarea proiectului. Prin fondurile alocate proiectului, se propune construirea unei infrastructuri balneare și de agrement, respectiv a unei clădiri complet noi care va fi legată de clădirea istorică (Hotel Best Western Balvanyos) la nivelul etajului I printr-o pasarelă închisă.

Aripa A va adăposti totalitatea bazinelor și funcțiunilor anexe acestora, aripa B va găzdui cabinete medicale, o sala de gimnastică medicală și grup de terapie, o sală de fitness, mofeta și o cameră salină, corpul C va fi o saună finlandeză, iar corpul D - centrală termică. Centrul de agrement va avea un pronunțat caracter inovativ, susținut prin modernizarea și dezvoltarea structurilor balneare și de agrement existente.

Practic, atât spațiile existente, cât și structurile de agrement noi, pentru welness și SPA, vor fi dotate cu echipamente și utilaje tehnologice de ultima generație.

"În județul Covasna turismul este un factor de dezvoltare și una dintre cele mai importante resurse pentru economia locală, care asigură un mare număr din locurile de muncă existente. Datorită condițiilor de mediu și a factorilor naturali, cea mai dezvoltată formă de turism din stațiunea Băile Balvanyos este turismul balnear. Este necesară diminuarea sezonalității acestui segment prin dezvoltarea și a altor forme de turism practicabile. Prin semnarea acestui nou contract avem, pe acest domeniu destinat modernizării infrastructurii de turism și valorificării resurselor naturale, la nivelul celor șase județe din Regiunea Centru, un număr de 21 proiecte finanțate cu fonduri Regio. Am alocat la nivel regional până acum, din bugetul programului, fonduri nerambursabile în valoare de 37,5 milioane euro, pentru modernizarea structurilor de cazare și pentru crearea unor noi atracții turistice. Astfel, prin creșterea calității acestor servicii, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, și alături de celelalte proiecte finanțate prin Program, vom reuși să creăm acea bază ce va convinge turiștii din țară și din străinătate să ne viziteze”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Pe DMI 5.2 la nivelul Regiunii Centru au fost depuse, până la data de 30 aprilie 2013 un număr de 83 proiecte, în valoare totală de aproape 117 milioane euro, din care au fost contractate 21 cereri de finanțare. Încă un proiect se află în faza precontractuală și 12 proiecte sunt în evaluare. S-au finalizat deja 7 proiecte si s-au plătit beneficiarilor 11,3 milioane euro.

Prin proiectele contractate se vor moderniza 8 unități de cazare, se vor reabilita 2 stațiuni turistice și se vor dezvolta 4 structuri de agrement. Alte 3 puncte salvamont nou construite și unul reabilitat; precum și o pârtie de schi, un parc dendrologic, un parc natural ecodidactic, un parc natural urban și un DINO PARC vor reprezenta investițiile realizate prin aceste proiecte. De asemenea, acest domeniu de intervenție susține îmbunătățirea accesului și amenajarea stațiunii Harghita Băi, construcția unui teren de golf în Cisnădie și crearea a 223 noi locuri de muncă.