ANAT, OPTBR, ANTREC şi FIHR: Vrem specialişti la conducerea Ministerului Turismului

conducereministerturismAsociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), organizaţii reprezentative pentru industria turismului, solicită partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei, numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului Turismului.

Susţinem cu tărie ca funcţiile de conducere din Ministerul Turismului, ministru şi secretar de stat, să fie deţinute de specialişti din turism, întrucât este nevoie de expertiză în domeniu, care să ne permită să facem progrese reale, pe fiecare zonă a industriei noastre. Nu putem avea permanent la conducerea instituţiei care administrează turismul numai persoane fără legătură cu domeniul”, se arată într-un comunicat comun al celor patru organizații.

Potrivit acestora, turismul traversează un moment critic, cu impact negativ asupra evoluției întregii industrii.

Suntem într-un moment critic în turism, cu impact negativ asupra evoluţiei acestuia. Niciun act normativ nu a fost aprobat în ultimele şase luni. Cel referitor la acordarea voucherelor de vacanţă şi angajaţilor din sistemul public nu este aprobat, Legea Turismului nu a intrat în dezbatere, propunerile ANAT referitoare la garantarea pachetelor turistice nu s-au concretizat într-un act normativ”, se arată în comunicat.

Promovarea turistică a României în străinătate este palidă, lucru vizibil şi în statistici, subliniază reprezentanții celor patru organizații. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a fost vizitată în 2016 de numai 2,5 milioane de turişti străini. Creşterea anuală, de 10% este nesemnificativă comparativ cu cea înregistrată de Bulgaria, vizitată anul trecut de peste 8 milioane de turişti străini, sau cu rezultatele Ungariei, vizitată anul trecut de mai mult de 16 milioane de turişti străini, subliniază reprezentații ANAT, OPTBR, ANTREC și FIHR.

Birourile de turism din străinătate au fost desfiinţate cu motivaţii de natură personală şi fără a fi pus imediat ceva în loc. Toate eforturile de promovare depuse de cei care reprezentau România în străinătate se vor risipi, fondurile alocate pentru promovarea externă, chiar așa puţine, vor fi fost cheltuite în zadar”, se mai arată în comunicat.

Patronatele din turism cer totodată să fie consultate în cazul nominalizărilor pentru posturile de conducere din Ministerul Turismului.

Turismul are potential să contribuie cu mai mult de 2% la PIB-ul României, trebuie doar să fie considerat o prioritate a economiei naţionale şi tratat ca atare, cu maximă responsabilitate. În final, solicităm să fim consultaţi în cazul nominalizărilor pentru posturile de conducere din Ministerul Turismului, dacă se doreşte cu adevărat turism în România”, se arată în comunicatul semnat de Alin Burcea, preşedinte ANAT, Nicu Rădulescu, preşedinte OPTBR, Gabriel Zamfir, preşedinte executiv ANTREC și Călin Ile, preşedinte FIHR.

Sursă foto: www.hotnews.ro