Noile tendințe în domeniul ospitalier: glamping, bungalow, igloo

Noile tendințe în domeniul ospitalier: glamping, bungalow, igloo
person Natalia Berezovskaia, arhitect de interior Creativ Interior
access_time_filled

Dacă aruncăm o privire spre industria ospitalieră, observăm schimbări semnificative, mai ales în ceea ce privește extinderea serviciilor pentru a răspunde nevoii clienților de a se bucura de experiențe unice, complexe și complete. Unele trenduri internaționale prind tot mai mult și în România, și aici mă refer la opțiunile de cazare tip glamping, bungalow și igloo.

Doresc ca în rândurile următoare să vă explic ce sunt aceste unități de cazare și cum pot proprietarii lor să le amenajeze pentru a atrage clienții. Așadar, ce sunt glamping-urile, bungalow-urile și igloo-urile și cum pot fi amenajate?

Glamping-ul
Cazarea de tip glamping este un concept relativ nou la noi, dar cu potențial de dezvoltare rapidă, mai ales că România este o țară cu peisaje superbe. Glamping-ul înglobează o nevoie actuală, aceea de a petrece timp în mijlocul naturii, dar fără a renunța la confortul oferit de un hotel sau o pensiune. De fapt, glamping-ul duce ideea de camping la un nivel superior. Glamping este un termen englezesc compus din două cuvinte: glam și camping. Însuși termenul explică conceptul: cazare de lux în mijlocul naturii. Sau, altfel spus, glamping-ul este campingul tradițional reinventat. Astfel, cazarea se realizează în corturi cu dimensiuni generoase, în interiorul cărora sunt oferite confortul și facilitățile unei pensiuni și chiar a unui hotel de 4-5 stele.

Cum poate fi amenajat un glamping
Un aspect esențial în crearea unei unități de cazare de tip glamping este alegera unei zone cu peisaje și vederi spectaculoase. Este de la sine înțeles având în vedere scopul principal al clienților, acela de a se conecta cu natura și de a se bucura de frumusețile sale. Recomand ca aceste corturi să fie ridicate pe platforme din lemn astfel încât să fie evitat contactul direct cu solul și amplasate la o distanță rezonabilă unul față de celălalt pentru a asigura intimitate clienților. Un singur cort poate acomoda două sau patru persoane și poate fi dotat cu unul sau două paturi. De asemenea, având în vedere că astfel de corturi sunt amplasate uneori în zone izolate, este important ca proprietarii să garanteze siguranță deplină în interiorul complexului.
Sistemul de cazare de tip glamping se poate realiza la standarde foarte ridicate, iar proprietarii care vor să ofere acest lucru clienților trebuie să investească mai mult. Dacă doresc amenajarea unor corturi de lux, ar putea adăuga corturilor terasă proprie mobilată (balansoar, șezlonguri, mobilier de luat masa etc.) și jacuzzi.

Amenajarea interioară și dotările sunt la fel de importante pentru ca oaspeții să se bucure de o experiență unică. Dotările de ultimă oră și serviciile suplimentare cresc gradul de confort, dar și prețul cazării. Ce își doresc clienții de la un resort de lux? Evident, confortul de acasă sau chiar mai mult de atât. Pentru a crește standardele, proprietarii pot asigura o sursă de căldură pentru nopțile răcoroase și pot oferi Smart TV cu acces la Netflix și Wi-Fi gratuit. Clienții vor să se bucure aici de un somn de calitate, așadar amenajarea trebuie să includă pat cu saltea din spumă poliuretanică, lenjerii de pat și așternuturi de calitate premium. Apoi, vor să beneficieze de lucrurile necesare vieții de zi cu zi, de aceea sunt necesare halate de baie, prosoape, articole de toaletă gratuite, uscător de baie etc. În amenajarea acestor corturi sunt indicate materialele naturale și culorile de pământ pentru a crea o conexiune cu mediul exterior. În plus, sunt mai prietenoase și mai relaxante. În unele resorturi de tip glamping există o baie comună pentru tot complexul, iar în altele, fiecare cort are baie proprie. Prețul cazării pentru cele din urmă este, desigur, mai mare. Unele resorturi de tip glamping au și restaurant, iar în funcție de zona geografică, proprietarii oferă clienților servicii suplimentare și experiențe pline de adrenalină precum rafting, plimbări cu caiacul sau drumeții montane.

Bungalow-urile
Dacă nu v-ați cazat niciodată într-un bungalow, cel puțin ați auzit de acest tip de căsuțe utilizate în timpul vacanțelor. Bungalow-urile sunt construcții joase, cu un singur etaj, realizate din materiale ușoare, la ridicarea lor folosindu-se lemn și fibre naturale. În funcție de zona geografică sau de țară, aceste construcții pot prezenta particularități distincte. De exemplu, în unele zone, bungalow-urile sunt camere la etaje superioare cu lucarne, perfect integrate în natură. Unitățile de cazare de tip bungalow se găsesc la malul mării, în zonele rurale, dar și la munte. Turiștii le preferă pentru a se bucura de natură, iar condițiile nu sunt cu nimic mai prejos decât cele oferite de un hotel. Proprietarii de bungalow-uri au început să înțeleagă importanța conexiunii cu natura și le integrează perfect în peisaj prin stilul arhitectural, materialele folosite (lemn, piatră, sticlă pentru transparență) și culorile inspirate de natură (verde, maro, galben, nuanțele naturale ale lemnului etc).

În general, bungalow-urile sunt suficient de mari încât să includă living, bucătărie tip chicinetă, dormitor și baie proprie. Însă cum ar trebui să fie amenajat un bungalow pentru a oferi clienților o experiență desăvârșită? În primul rând, ar trebui să fie dotat cu mobilier cât mai confortabil, atât pentru somn, cât și pentru relaxare, aparat de aer condiționat și TV. Apoi, ar trebui ca bucătăria să fie utilată cu electrocasnicele esențiale precum frigider, cuptor cu microunde, fierbător, aparat de cafea. Este necesar ca baia să aibă cabină de duș și accesorii: uscător de păr, produse de toaletă etc. Sunt deosebit de apreciate bungalow-urile cu terasă și patio, deoarece permit clienților să se relaxeze în aer liber bucurându-se simultan de tot confortul.

Igloo-urile
Aceste construcții ne duc cu gândul la eschimoși și la igloo-urile de gheață… Însă varianta modernă a lor se îndepărtează de structura și funcția originală. Igloo-urile sunt construcții în formă de cupolă sau sferă construite din sticlă, metal și alte materiale, cu pereți și/sau acoperiș transparent care oferă o panoramă uimitoare. Dacă în varianta originală igloo-urile ofereau adăpost împotriva frigului, în prezent acestea reprezintă un concept nou în domeniul ospitalier și sunt construite ca soluții de cazare inedite. Spun inedite, deoarece igloo-urile pot oferi chiar și confortul unei camere de hotel de 4-5 stele. Aici, natura reprezintă luxul suprem, dar și dotările pot fi pe măsură. Proprietarii acestor resorturi le pot amenaja în așa fel încât să ofere toate condițiile unei șederi confortabile. Și aici mă refer la electricitate, aer condiționat, smart TV, Wi-Fi, mobilier și șemineu pentru atmosferă. Pentru a nu obtura vederea spre exterior, piesele de mobilier ar trebui să fie minimaliste, dar confortabile și relaxante. Decorul dintr-un igloo are misiunnea de a crea o atmosferă feerică și de a induce senzații plăcute de armonie și relaxare. Există resorturi de acest tip care oferă o multitudine de facilități și servicii pentru o experiență de neuitat: mic dejun inclus, terasă privată, jacuzzi gonflabil disponibil în lunile de vară, parcare privată, mobilier de exterior de relaxare etc.
A dormi sub stele nu a fost niciodată mai frumos!

Și dacă aveți nevoie de un sfat sau o propunere de concept pentru un spațiu ospitalier, suntem aici să ajutăm, lasă-ne mesajul tău la adresa noastră de email: contact@creativ-interior.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302