Peste 150 de persoane s-au calificat în meserii ca brutar, cofetar-patiser şi ospătar

Peste 150 de persoane s-au calificat în meserii ca brutar, cofetar-patiser şi ospătar
person Horeca
access_time_filled

brutar2Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Federația Bucătarilor din România au anunțat astăzi finalizarea proiectului „Cursurile de calificare – Primul pas spre succes”. Peste 150 de persoane din regiunea București – Ilfov s-au calificat în meserii ca brutar, cofetar – patiser și ospătar și 100 de angajați din alimentația publică au urmat seminarii de informare asupra beneficiilor și avantajelor pe care le oferă formarea profesională continuă, au anunțat reprezentanții PTIR și FBR.

Proiectul a fost confinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2008 ” 2013 și a avut ca obiectiv creșterea nivelului de calificare a resursei umane ocupate în sectorul alimentației publice, din Regiunea de dezvoltare București-Ilfov, prin îmbunătățirea accesului și participării angajaților la programe de calificare pentru ocupații de brutar, cofetar-patiser și ospătar.

Managerul de proiect PTIR, Ana-Maria Axânte a declarat că a fost depășit grupul țintă al proiectului, de 250 de persoane, deoarece a fost o cerere foarte mare pentru cursul de cofetar – patiser, și deși inițial proiectul prevedea 50 de locuri pentru acest curs, în final au fost calificate 80 de persoane în meseria de cofetar ” patiser. Ana Axânte a ținut să sublinize importanța formării profesionale continue în succesul profesional și a precizat că nu a fost deloc ușor să ducă la bun sfârșit acest proiect, atât datorită lipsei de fonduri, cât și a dificutății de a convinge oameni să își rupă din timpul lor să meargă la cursuri de calificare.

Cursurile de brutar, cofetar patiser și ospătar derulate prin acest proiect au ajutat cursanții pe plan profesional a declarat Mădălina Dorobanțu, Coordonator de Proiect FBR. „Pe piața muncii din România există o lege care prevede că angajații trebuie să aibă calificare pe postul pe care lucrează. Foarte mulți oameni muncesc ca brutari, ospătari sau cofetar- patiseri, dar nu au diplomă de calificare care să ateste acest lucru. Prin aceste cursuri am făcut un lucru extraordinar, unii lucrau dar nu aveau această calificare și i-am ajutat în acest sens, unii au decis să facă o reconversie profesională în acest domeniu, altora le-a adus posturi mai bune și chiar salarii mai bune, iar alții au decis să își deschidă propriul lor business. Doar calificându-te poți avea un viitor mai bun”, a subliniat Mădălina Dorobanțu.

ospatar5

Un cursant fericit

Pe Florin Voicu, unul din participanții la cursul de Brutar, l-am întâlnit întâmplător, la conferința de finalizare a proiectului și ne-a uimit cu felul lui de a vorbi, pasionat de ceea ce face și cu speranță pentru un viitor mai bun pentru el și pentru familia lui. Dar nu a fost așa întotdeauna. Florin Voicu vine din lumea IT-ului o lume dură, dificilă, care nu îți lasă timp și pentru altceva și care te solicită la maxim. A ales să lase totul în urmă și să se facă brutar. Surpinzător pentru unii, este mult mai fericit acum.

„Am lucrat în IT, în multinaționale dar și firme românești, în start-ups, în proiecte care vizau fonduri europene. În carieră la un moment dat apare o perioadă de stagnare. Am ales să urmez o pasiune a 2 oameni cu experiență în afara României, care au deschis în București o brutărie din pasiunea de a face produse de calitate, care au reșit să îmi insufle pasiunea pentru această meserie. Eu am fost clientul lor, am apreciat dintotdeauna produsele pe care le realizau și încet-încet m-am împrietenit cu proprietarii. Împărtășindu-le nemulțumirea mea profesională mi-au propus să mă alătur lor și am acceptat. La început am fost un pic reticent pentru că e totuși o schimbare radicală de domeniu, dar mă bucur că am făcut acest pas. Pot să spun că acum mă simt împlinit personal și profesional. Un om m-a întrebat la un moment dat, în momentul în care mă gândeam dacă să părăsesc IT-ul: Îți place ceea ce faci? Această întrebare a fost decisivă pentru alegerea mea. Toți ar trebui să ne întrebăm acest lucru. În septembrie 2012 m-am alăturat lor și am avut noroc că tocmai atunci a demarat și cursul de brutar. Pe mine m-a ajutat acest curs prin cunoștintele teoretice pe care le-am dobandit (și pe care nu le aveam înainte), pe care nu le dețineam, și mai ales prin schimbul de informații cu ceilalți cursanți mai experimentați, de la care am învățat lucruri noi. Aici a intervenit și rolul instructorului care ne-a pus față în față și ne-a încurajat să face schimb de informații”, ne-a declarat Florin Voicu.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302