Brânzeturile românești maturate premiate la World Cheese Awards și Concours International de Lyon 2025
Noiembrie 2025 a adus noi confirmări ale evoluției brânzeturilor artizanale românești pe scena internațională. Producători artizani locali au obținut rezultate în două dintre cele mai prestigioase competiții mondiale: World Cheese Awards, desfășurat în acest an la Berna (Elveția), și Concours International de Lyon (Franța).
În cadrul concursurilor au fost jurizate mii de sortimente provenite din lapte de vacă, oaie, capră, bivoliță, dar și din lapte de cămilă sau iapă, cu maturări scurte, medii sau extra-maturate, provenite din toată lumea. Prezența României la edițiile din 2025 subliniază diversitatea și evoluția brânzeturilor autohtone.
Rezultatele României la World Cheese Awards 2025, Berna, Elveția
•Medalie de aur – Five Continent, brânza Horezu, 12 luni, lapte de oaie;
•Două Medalii de argint – Caritas Dezvoltare Rurală, brânza nature 6 și 12 luni, lapte de vacă;
•Medalie de bronz – Andy Zoofarm, brânza Bömbi félkemény, lapte de vacă;
•Medalie de bronz – Agrotranscom-Ex, brânza Brădet afumată, lapte de vacă.
Rezultatele României la Concours International de Lyon 2025, Franța
•Medalie de aur – Asociația Curtea Culorilor, brânza Tondello, 3 luni, lapte de vacă;
•Medalie de aur – Asociația Curtea Culorilor, brânza Gran Sârbova, 12 luni, lapte de vacă;
•Medalie de aur – Asociația Curtea Culorilor, Fabrica de lapte „TU”, Fraher, brânza Traian, 12 luni, lapte de vacă.
“Rezultatele din 2025 confirmă o tendință consolidată: producătorii români acordă tot mai multă atenție brânzeturilor maturate, investind în tehnici artizanale, tehnologii moderne și maturare îndelungată. În ultimii ani, numărul atelierelor locale care produc brânzeturi maturate a crescut considerabil, iar impactul se vede atât pe plan local, cât și prin recunoașterea internațională”, Alina Iancu, jurat Concours International de Lyon și fondator Revino Gourmet.

Performanțele românești la concursurile internaționale cresc vizibilitatea internațională a producătorilor locali, sprijină dezvoltarea turismului gastronomic, confirmă potențialul brânzeturilor românești și inspiră noi generații de producători artizanali. Această recunoaștere contribuie la consolidarea unei identități gastronomice puternice și la dezvoltarea unei industrii sustenabile și competitive.
Despre Revino Gourmet
De peste 10 ani, Revino Gourmet și fondatoarea sa, Alina Iancu, contribuie activ la promovarea vinurilor și brânzeturilor locale, susținând producătorii artizanali și educarea publicului. Prin Salonul Gastronomic Revino, organizat anual, dar și prin cursurile și masterclassurile dedicate, ReVino Gourmet pune în valoare produsele românești, facilitează întâlnirea dintre consumatori și producători și consolidează cultura gastronomică locală.
