Creșterea TVA la 21% în HoReCa ar înseamna declinul acestei industrii în România

Creșterea TVA la 21% în HoReCa ar înseamna declinul acestei industrii în România
person Horeca
access_time_filled

HORA, organizația industriei HoReCa, a avertizat în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 11 septembrie 2025 la restaurantul Pescăruș din București, că o modificare a TVA-ului în sectorul pe care îl reprezintă, de la 11 la 21%, va distruge mii de afaceri și locuri de muncă, iar efectul va fi invers decât cel așteptat: HoReCa va aduce și mai puțini bani la bugetul de stat.
„Majorarea TVA în HoReCa de la 11% la 21%, cu materii prime achiziționate cu 11%, ar crea o concurență neloială și va duce la falimentul în lanț a sute de firme din sector”, au declarat reprezentanții HORA, organizație care reunește aproape 200 de companii, cu o cifră de afaceri consolidată de peste 3 miliarde de euro anual.


Conform analistului financiar Iancu Guda, HoReCa, în cifre, se situează astfel:
*Cifra de afaceri în 2024: 52,17 mld. lei, +8,2% față de 2023. Ajustată la inflație, avansul real este de doar 2,6%, comparativ cu +5,4% creștere a veniturilor disponibile.
*Profitabilitate: cel mai scăzut nivel post-pandemic – 8% în 2024 (vs. 12% în 2023, 16% în 2022), profit net absolut: 4,2 mld. lei față de 6,3 mld. lei în 2022.
*Forța de muncă: aproximativ 185.000 angajați, dintre care 123.000 în restaurante și baruri.

Creșterea veniturilor există doar pe hârtie. În realitate, ajustată la inflație, industria abia respiră. Profiturile s-au prăbușit, iar operatorii sunt tot mai fragili,” precizează Iancu Guda, analist financiar.


Context recent
Restaurantele se golesc, consumul este deja în scădere, iar pe lângă asta prețurile la energie și carburant contribuie și ele la declin. Odată cu amenințarea creșterii cotei de TVA la 21%, investițiile s-au blocat, iar anunțurile de vânzări de restaurante se înmulțesc de la o zi la alta.
Conform unui sondaj printre operatori, traficul în restaurante a scăzut masiv, între 40% și 50%, iar unele unități înregistrează scăderi până la 66%.

“Poate la începutul verii eram mai pozitivi și ne gândeam că vom digera mai ușor taxele mai mari și creșterea TVA-ului. Din păcate, vara a venit cu cifre negative și cu o perspectivă foarte proastă pentru toamna–iarna 2025–2026. Dacă cei care ne conduc nu se uită rapid la cifrele reale din HoReCa, ne vom trezi cu o industrie efectiv la pământ. Dacă vom duce și mâncarea la TVA 21% în HoReCa, cred că va fi finalul industriei. Nu ai cum să concurezi atunci când alt segment al economiei are TVA 11%, iar în restaurant același produs este taxat cu 21%. Ce cerem noi este ca mâncarea servită în restaurante să aibă aceeiași taxă de TVA ca si achiziția de materii prime necesare preparării acesteia. De ce să existe această diferență? O ospitalitate apreciată și susținută se întâlnește în alte țări civilizate din Europa,” precizează Radu Savopol, Președinte HORA.


Estimări HORA: efectele unei majorări la 21%
•Prețuri la consumator: creștere de peste 10%.
•Cifra de afaceri: scădere estimată de peste 15% anul următor.
•Angajați: concedieri masive, afectând zeci de mii de persoane, circa 15% din forța de muncă
•Evaziune fiscală: risc ridicat, în ciuda unei cote TVA mai mari; veniturile către buget ar fi, paradoxal, mai mici.


Industria ospitalității include peste 35.000 de firme și aproape 400.000 de locuri de muncă, directe și indirecte. TVA-ul majorat pe alimente nu face decât să destabilizeze un sector vital pentru economie,” spune Călin Ionescu, Vicepreședinte HORA.
Avem nevoie de stabilitate, tratament egal și o viziune pe termen lung. TVA-ul trebuie să fie același pentru alimente indiferent de locul comercializării. Atunci HoReCa poate supraviețui și continua să creeze valoare,” completează Daniel Mischie, Membru Board HORA.


Apelul HORA către autorități
HORA cere cu prioritate:
•Abandonarea oricărei intenții de majora TVA în HoReCa la 21%
•Alinierea cotei de TVA pentru alimente între HoReCa și alte canale de comercializare ale acestora
•Implementarea unor măsuri compensatorii: scutiri fiscale, stimulente pentru digitalizare și investiții, programe pentru formare profesională, intensificarea combaterii evaziunii.


Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA
HORA este organizația care reprezintă interesele antreprenorilor din industria ospitalității din România,. Cu aproape 200 de companii din industria ospitalității, cu o cifră de afaceri consolidată de peste 3 miliarde de euro anual și peste 20.000 de angajați, HORA susține inițiative care contribuie la dezvoltarea durabilă, reglementarea echitabilă și creșterea profesionalismului în sectorul HoReCa. După 10 ani de la înființare, organizația rămâne dedicată misiunii sale de a susține interesele acestui important sector economic și de a crea un cadru legislativ care să favorizeze dezvoltarea sustenabilă. Pentru a fi un partener cât mai activ în dialogul public cu autoritățile, HORA este și membră Concordia.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302