
Elevii din învățământul profesional și tehnic vor avea acces la programul de Educație pentru Gastronomie Sustenabilă

Elevii și profesorii din învățământul profesional și tehnic vor avea acces la programul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu (CDL) privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil. Prin acest program se dorește dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile, prin curriculumul predat la clasă după standardele internaționale din domeniu și în acord cu principiile sustenabilității. Disciplina îmbină noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.
Profesorii care doresc să implementeze la clasă programul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă în anul școlar 2025-2026 se pot înscrie în program până pe 30 iunie, aici: https://worldskills.ro/gastronomiesustenabila/
În anul școlar 2024-2025, programul a fost implementat de 144 profesori în 77 unități de învățământ unice și a ajuns la aproximativ 3900 elevi. Cadrele didactice și elevii din cadrul proiectului au beneficiat de un program intensiv de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile, alături de sesiuni de schimb de bune practici, un suport de curs și participarea la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă.
„Proiectul a fost foarte bine primit de profesorii de specialitate din cele 77 de licee care au făcut parte din rețea în acest an școlar. Ne bucurăm că putem lărgi rețeaua de licee partenere și de profesori de specialitate care implementează la clasă programul de Educație pentru Gastronomie Sustenabilă. Toți vor beneficia și în anul școlar următor, în mod gratuit, de formularul de avizare a CDL-ului, suport de curs pentru implementarea la clasă, acces la sesiunile de mentorat și schimb de bune practici, precum și la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă”, a spus Victor Dumitrache, Director de programe, Fundația WorldSkills România.
Cei care participă la program în anul școlar 2025 – 2026 vor putea participa la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă 2026, unde școlile din rețea vor concura la nivel național, elevii parcurgând exclusiv probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile, conform standardelor WorldSkills.
În urma celei de-a doua ediții a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, cei mai buni elevi ce au ocupat podiumul au devenit membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă. Competiția le-a oferit tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit trei probe practice de concurs: realizarea unui fel principal și a unui desert, dar și o probă ce le-a testat viteza competitorilor prin multiple sarcini de lucru, precum separarea a 3 ouă în 60 de secunde, felierea unui cățel de usturoi în minim 20 de felii întregi, în 30 de secunde, sau recunoașterea a 10 condimente după miros și gust în 60 de secunde. Participantii au respectat pe tot parcursul competiției regulile privind utilizarea corectă și sustenabilă a produselor și reciclarea deșeurilor.
Pregătirea intensivă a Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă este susținută de Carrefour România și realizată de Executive Chef Florin Kiss, în calitate de Expert WorldSkills. Aceștia vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competiții internaționale de prestigiu, precum WorldSkills Shanghai 2026.
„Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, aflată la a doua ediție, este parte integrată a calendarului competițional WorldSkills din acest an și reflectă angajamentul nostru de a promova formarea profesională de calitate în domeniul gastronomiei. Elevii participanți au demonstrat nu doar abilități culinare remarcabile, ci și înțelegerea principiilor sustenabilității, esențiale pentru viitorul industriei. Ne bucurăm să anunțăm că primii trei clasați devin membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă și vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competițiile internaționale, inclusiv la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Shanghai 2026. Sprijinul Ministerului Educației, al partenerilor precum Carrefour România și implicarea profesorilor sunt esențiale pentru a forma o nouă generație de profesioniști în cadrul meseriilor”, Victor Dumitrache, Director de Programe, WorldSkills România.
Rezultat al edițiilor anterioare ale proiectului, România va participa anul acesta la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Herning 2025 ce va avea loc în luna septembrie, fiind reprezentată în secțiunea Cooking de către Doru Lucian Nasta, elev la Colegiul Economic Viilor București (prof. coord. Monica Din), cu sprijinul Carrefour România. Doru este antrenat de Chef Florin Kiss, expert WorldSkills în aceeași secțiune, fiind parte din Lotul Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, în urma participării la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă din luna aprilie 2024.
În cadrul programului de pregătire intensivă pentru EuroSkills 2025, Doru participă la competiții de antrenament în străinătate și la stagii de antrenament alături de Chef Florin Kiss. Printre competițiile la care a participat Doru se numără Olimpiada Națională pentru Meserii WorldSkills Belgia Startech Days 2024, dar și Competiția IIHM International Young Chef Olympiad 2025 din India, evenimente la care a avut ocazia să aplice tehnici moderne de gătit, într-un mediu competitiv care respectă standardele competițiilor WorldSkills.

Despre Fundația WorldSkills România
Fundația WorldSkills România este o organizație non-profit, parte a WorldSkills International și WorldSkills Europe. Înființată în 2016, fundația promovează excelența în domeniul meseriilor și al formării profesionale. ONG-ul asigură participarea tinerilor la competițiile/olimpiadele regionale, naționale, europene și internaționale de meserii organizate după standardele internaționale WorldSkills.