
Iașul urcă în topul orașelor cu cele mai apreciate pizzerii din Europa

După ce, în 2024, pizzeria Zano a devenit singura pizzerie din România inclusă în prestigiosul clasament „50 Top Pizza Europa”, ocupând locul 49, 2025 aduce o nouă confirmare, fiind selecționată pentru al doilea an consecutiv. Astfel, și anul acesta, Zano este unica pizzerie din România prezentă în 50 Top Pizza Europa, urcând pe locul 46.
Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat pe 4 iunie 2025, la Madrid.
Creată de Giovanni Santarpia, unul dintre cei mai apreciaţi pizzaioli din Italia, şi Alex Gafiţianu, un tânăr absolvent de psihologie la UCL din Londra, Zano este mai mult decât o pizzerie – este o poveste despre curaj, autenticitate şi pasiune pentru gust. De la început, misiunea a fost clară: să aducă în farfurie preparate autentice, făcute cu reţete tradiţionale, reinterpretate cu eleganţă şi respect, folosind ingrediente de calitate.

„Anul trecut a fost, fără îndoială, o validare importantă pentru noi, dar a fost şi un punct de plecare. Am înţeles că succesul nu stă doar în gust, ci și în consecvenţă, în calitatea fiecărui detaliu, în felul în care îţi tratezi echipa şi clienţii. Aşa că ne-am propus să fim şi mai buni, mai exigenţi, mai atenţi, mai ancoraţi în ceea ce vrem cu adevărat să oferim. Facem lucrurile mereu mai bine pentru că ne pasă cu adevărat de ce lăsăm în urmă: gust, amintire, emoţie”, a spus Alex Gafiţianu, fondator Zano.
Meniul Zano reflectă acest angajament: preparate create cu rigoare şi pasiune, de la clasica pizza napoletană la reţete originale, dezvoltate în funcţie de sezonalitate şi de specificul gusturilor locale. Ingredientele de origine controlată sunt atent selecţionate de la antreprenori din zone renumite, procesul este respectuos faţă de tradiţie şi, totodată, deschis către inovaţie.
“Pentru mine, acest proiect a fost o întoarcere la esenţă – la acea mâncare simplă, dar profundă, care îţi aminteşte de acasă, de copilărie, de Italia. Faptul că am reuşit să transmitem această emoţie şi aici, în România, la Iaşi, şi să fim recunoscuţi la nivel european este o bucurie uriaşă. Cred că secretul nostru e sinceritatea cu care facem lucrurile. Nu ne dorim doar să servim pizza, ci să spunem o poveste prin fiecare sortiment, să oferim o experienţă completă şi coerentă. Includerea Zano în „50 Top Pizza Europa” e o recunoaştere a faptului că munca onestă, făcută cu pasiune, trece graniţele”, menționează pizzaiolo Giovanni Santarpia.
Conform 50 Top Pizza, Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni pizzaiolo din Florența și din întreaga Italie, un bun exemplu urmat și de alții. Un simbol al rețetelor autentice napoletane, pizza sa folosește un aluat moale, cu o crustă pronunțată, iar toppingurile se concentrează pe cele clasice, revizuite într-o cheie contemporană.
Zano rămâne fidel promisiunii sale: mâncare cu suflet, făcută bine, pentru oameni care iubesc gustul autentic și atmosfera prietenoasă. Şi dacă prezentul înseamnă premii şi recunoaştere, viitorul înseamnă continuitate, responsabilitate şi creativitate – totul gătit cu respect şi inimă.
Clasamentul anual 50 Top Pizza stabilește o ierarhie având în vedere criterii cum ar fi:
•pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul de roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte di Napoli;
•serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza;
•atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților;
•meniul – structura și băuturile (vinuri și sortimente de bere care se pot asocia cu pizza).