România are o echipă calificată oficial în circuitul mondial Bocuse d’Or

România are o echipă calificată oficial în circuitul mondial Bocuse d’Or
person Horeca
access_time_filled

Chef Vasilică Bejenaru, alături de antrenorul Liviu Preda și commis-ul Andrei Fabian Lupoi, a câștigat ieri seară prima Selecție Națională Bocuse d’Or România, competiția care desemnează reprezentanții țării noastre la Bocuse d’Or Europe 2026, ce va avea loc în martie, la Marsilia.
Selecția națională, care s-a desfășurat la Brașov, marchează un moment istoric: este prima dată când România intră în circuitul Bocuse d’Or, pe cea mai prestigioasă scenă gastronomică, alături de marile națiuni culinare ale lumii.


Câștigătorii Selecției Naționale Bocuse d’Or România
După o zi lungă de competiție și aproape șase ore de gătit continuu, ritm alert, coordonare la secundă, emoții în culise și nopți întregi de pregătiri, juriul a desemnat echipa câștigătoare a primei Selecții Naționale Bocuse d’Or România: Chef Vasilică Bejenaru, antrenor Liviu Preda și commis Andrei Fabian Lupoi.
Chef Vasilică Bejenaru, bucătar-șef al hotelului Kronwell din Brașov, medaliat cu argint și bronz la IKA Culinary Olympics 2024 și câștigător Arena Bucătarilor, a condus o echipă foarte bine sincronizată. Antrenorul Liviu Preda, cu peste 30 de ani de experiență internațională și numeroase distincții internaționale, a asigurat strategia din spatele execuției, iar tânărul commis Andrei Fabian Lupoi a sprijinit constant chef-ul pe toată durata competiției.


Premii speciale obținute de echipa Bejenaru:
„Cel mai bun platou” (Best Platter)
„Best Commis”: Andrei Fabian Lupoi – elev la Liceul Tehnologic „Maria Baiulescu” din Brașov,
ajutor de bucătar la Restaurant Belvedere și cel mai tânăr participant din competiție.
De altfel, cei trei au primit și premiul pentru cel mai bun platou și cel mai bun commis, demonstrând că sunt o echipă cu un spirit de echipă remarcabil, cucerind juriul internațional cu tehnici culinare moderne și gust.
Le sunt foarte recunoscător tuturor colegilor mei și, înainte de toate, familiei. Sincer, nu mi-am dorit altceva de la competiția asta decât să arătăm – împreună cu toți cei care au participat – că și în România se pot face lucruri mărețe. Când am plecat la drum am știut că va fi greu, dar am muncit enorm și vom continua să muncim și mai mult”, a spus Chef Vasilică Bejenaru, la finalul competiției.


Locul II: Echipa lui Chef Bogdan Cozma
Chef Bogdan Cozma, creatorul experienței culinare de la restaurantul Black Barn din Zărnești, are o carieră validată prin premii la competiții majore, precum IKA Culinary Olympics și Cupa Mondială Villeroy & Boch. Echipa este coordonată de antrenoarea Dadiana Munteanu, dublu medaliată la competiții internaționale, iar commis-ul Miron Andrei Nicolae, Head Chef la D.A.R Events Restaurant & Barn din Botoșani, are peste cinci ani de experiență și multiple distincții internaționale.


Locul III: Echipa lui Chef Emanuel Mocan
Chef Emanuel Mocan este unul dintre cei mai premiați tineri bucătari români, cu rezultate importante precum Arena Bucătarilor, Les Chefs en Or Paris, Global Chef și IKA Culinary Olympics. Antrenorul Dragoș Bercea este multiplu medaliat internațional, iar commis-ul Alexia Stan, absolventă în Culinary Business Management la Manchester Metropolitan University și Sous Chef la One Soul Brașov, are experiență internațională și numeroase premii dedicate tinerilor bucătari.
„Cea mai bună farfurie” (Best Plate) – a fost obținut de echipa Chef Emanuel Mocan


Astăzi nu a câștigat doar o echipă, a câștigat România. N-am să uit niciodată ce am văzut în ochii concurenților: emoție, teamă, curaj, mândrie și o forță pe care doar oamenii care iubesc cu adevărat meseria o pot avea. Am văzut generații întregi punând suflet în fiecare detaliu, doar ca să arate că merităm să fim aici, pe scena Bocuse d’Or. Sunt mândru de fiecare echipă, iar de azi înainte sunt convins că gastronomia românească nu va mai fi privită la fel”, spune Chef Cezar Munteanu, președintele ANBCT România, organizatorul competiției.


Juriu internațional: zece chefi de top din întreaga lume
Selecția Națională Bocuse d’Or România a fost jurizată de un panel internațional cu experiență în competiții globale, stele Michelin, Green Michelin Star, roluri în structura Bocuse d’Or și titluri Worldchefs: Svetlana Riškova (președintele juriului), Gianluca Tomasi, Frank Widmann, István Veres, Henrik Sebok CMC, George Crăciun, Nico Lontras, Joseph Hadad, Alex Iacob, Peter Bartosz.


Alături de juriul de degustare și cel tehnic, în sală au fost prezenți și membrii juriului onorific, care au transmis un mesaj puternic: România merită astfel de competiții și un loc în circuitul internațional Bocuse d’Or. Juriul onorific a fost format din Dorin Iordăchescu – COO Selgros România, Andreea Beekman – Head of Marketing METRO România, și Lorand Szarvadi – proprietar Balvanyos Resort, lideri care susțin activ direcția în care evoluează gastronomia românească.


Despre competiția Bocuse d’Or

Considerată cea mai prestigioasă competiție gastronomică din lume, Bocuse d’Or reunește în finala desfășurată din doi în doi ani cei mai talentați chefi ai planetei, într-un spectacol al excelenței culinare, fondat în 1987 de legendarul Chef Paul Bocuse. De-a lungul celor aproape patru decenii, peste 70 de țări au participat la competiție, iar doar 52 chefi au reușit să obțină titlul suprem, transformându-l într-un reper al perfecțiunii gastronomice la nivel mondial.

Ediția Bocuse d’Or Europe 2026 va avea loc la Marsilia, în cadrul Sirha Méditerranée.

Despre ANBCT
Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) este cea mai veche
organizație profesională a bucătarilor și cofetarilor din România. De peste 50 de ani,
ANBCT sprijină dezvoltarea profesională a membrilor săi, promovează gastronomia
românească și facilitează participarea echipelor naționale la competiții culinare de prestigiu
din întreaga lume, fiind parte din Worldchefs, cea mai mare rețea globală de chefs profesioniști.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302