
Vinuri, gusturi și tradiție la Salonul Italian de la RoWine 2025

Ediția de primăvară a RoWine București 2025, care aniversează în acest an primii 10 ani de existență, a găzduit Salonului Gustul Italiei, organizat de ICE-Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Biroul de la București, care sprijină constant companiile italiene în demersul lor de internaționalizare către noi piețe și obiective.
În perioada 16-18 mai, 21 de companii italiene au prezentat excelența agroalimentară a Italiei, înregistrând un interes puternic din partea pieței românești și internaționale pentru produsele Made in Italy.
Producătorii italieni prezenți la Salonul Gustul Italiei, care au prezentat o selecție de vinuri și produse alimentare tradiționale, convenționale și ecologice, au fost: Agriment Italia, Audarya, Aziende Agricole D’Addario, Bakes’N’Grains, Azienda Agricola Bianchin Alessandro, Cantina Colle Moro, Cantina Valpolicella Negrar, Cantina Ventiventi, Cantine Bosco, Collefrisio, Divolio, Feudo Solarìa, Fontanassa, Giuliani Vino Italiano, Il Poggio, J.Rose, Pastificio Minardo, Ridolfi, Silvio Carta, The Wine Net, Vasari 1628.
Cu ocazia Salonului Gustul Italiei, cei 21 de producători, sosiți special din Italia pentru a-și prezenta produsele experților din sectorul enogastronomic românesc, au oferit un plus de valoare autentică evenimentului. Pentru o mai bună prezentare a calității și tradiției italiene, a fost amenajată o zonă specială show area, animată timp de trei zile de profesioniști, care au ghidat publicul în descoperirea produselor italiene.
Momentele culinare, coordonate de chef Marco Favino și de maestrul pizzaiolo Giovanni Santarpia, au cucerit vizitatorii cu o selecție de specialități menite să însoțească vinurile prezentate și să scoată în evidență caracteristicile acestora, punând în valoare ingredientele tipice ale tradiției italiene.
Prezent în sală pe parcursul celor trei zile a fost și somelierul Aurelian Luca, acesta evidențiind calitățile extraordinare ale vinurilor italiene.
Printre cele mai apreciate momente s-a numărat degustarea ghidată Viaggio in Italia: Paese di Grandi Formaggi (n.red: Călătorie în Italia: Țara marilor brânzeturi), care le-a oferit participanților o experiență senzorială printre cele mai bune produse ale tradiției italiene în domeniul brânzeturilor.
„Succesul acestei ediții confirmă importanța muncii noastre cotidiene în sprijinirea internaționalizării IMM-uri italiene care produc mult, de înaltă calitate și respectând standarde ridicate de sustenabilitate”, a spus Micaela Soldini, Directorul ICE-Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Biroul de la București.
Salonul Gustul Italiei a demonstrat a fi și o platformă privilegiată pentru crearea de relații comerciale: numeroși reprezentanți ai sectorului HoReCa au participat activ la întâlniri, facilitând conexiuni valoroase între producătorii italieni și operatorii din domeniu prezenți la târg.
În 2024, conform datelor Trade Data Monitor, exporturile totale de produse agroalimentare italiene către România au crescut cu 10,6%, depășind 1 miliard de euro, plasând România pe locul paisprezece ca țară de destinație pentru produsele italiene.
Printre produsele cele mai apreciate de consumatorii români se numără cafeaua prăjită, produsele de panificație și brânzeturile proaspete și maturate.
Potrivit datelor din 2024, Italia și-a confirmat poziția și de principal furnizor de vin pentru România, cu o cotă de piață de 31,3% și o creștere de 9,9% față de anul 2023, urmată de Republica Moldova (cu o cotă de 26,8%). Italia este și primul furnizor de vinuri spumante (inclusiv Prosecco), cu o cotă de import de 50,7%, în creștere cu 16,5% față de 2023.
