Investițiile în spații hoteliere și de relaxare, în scădere

Investițiile în spații hoteliere și de relaxare, în scădere
person Horeca
access_time_filled

2015 A FOST PRESĂRAT CU O SERIE îNDELUNGATĂ DE INEXACTITĂÈšI VENITE DIN PARTEA INVESTITORILOR HOTELIERI. îNTâRZIEREA PLĂÈšILOR îN PROIECTELE CU FINANÈšARE EUROPEANĂ, LIPSA UNOR PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ CARE SĂ CREEZE CĂI DE ACCES SPRE ZONE TURISTICE ȘI INSTABILITATEA PIEÈšEI PE CARE MULÈšI INVESTITORI îNCĂ O RESIMT, AU LOVIT RâND PE RâND îN DECIZIILE DE A INVESTI SAU NU îNTR-UN ASTFEL DE OBIECTIV.
Cea mai recentă analiză a IBC Focus confirmă aceste sincope și nesiguranțe.

12% SCĂDERE A INVESTIÈšIILOR HOTELIERE ȘI DE RELAXARE
Din cele aproximativ 2400 de investiții încadrate în categoria Hotel & Relaxare și publicate pe portalul www.raportuldeinvestitii.ro aproape 50% sunt investiții în spații de cazare (pensiuni, hoteluri, vile turistice sau alte spații de cazare). Restul proiectelor sunt obiective ce au ca destinație finală spații de agrement, restaurante, săli de sport, centre de cultură sau entertainment.
Numărul investițiilor din categoria Hotel & Relaxare din 2015 a suferit o scădere cu 12% față de 2014. Dacă în 2014, echipa IBC Focus lua la cunoștință aproximativ 2900 astfel de imobile, anul trecut numărul acestora a fost aproape 2500.
Numărul investițiilor încadrate la categoria Hotel&Relaxare publicate pe portalul www.raportuldeinvestitii.ro

8 DIN 10 INVESTIÈšII îN SPAÈšII DE CAZARE SUNT PENSIUNI
Distribuția clădirilor cu destinație de cazare pe tipuri
 
După cum aminteam, aproape jumătate (1.200) din aceste investiții au fost spații de cazare. Dintre acestea, 83% au fost pensiuni, în timp ce hotelurile au reprezentat 7% din total. în timp ce majoritatea pensiunilor realizate sunt investiții noi, lucrările realizate pentru hoteluri reprezintă în proporție foarte mare investiții realizate pentru amenajarea, extinderea sau modernizarea unor spații deja existente. Practic acesta este motorul de creștere în fiecare an pentru sectorul horeca local, în condițiile în care construcțiile de hoteluri noi au lipsit aproape cu desăvârșire.

CE A INTRAT PE PIAÈšĂ îN 2015?
Printre investițiile care s-au finalizat anul trecut se evidențiază Hotelul Ramada Plaza din Craiova – al 13-lea hotel Ramada din România și al doilea de această categorie, după cel din București. Acesta dispune de 162 de camere, fiecare cu o suprafață de 34 de metri pătrați.
 
Altă investiție ce a atras din primele zile un număr mare de vizitatori este complexul Lotus Therm din stațiunea Băile Felix. în momentul deschiderii, Lotus Therm a devenit primul centru wellness de 5 stele din România.
Anul 2016 a adus în atentia publicului român, dar și a celui internațional, complexul Therme București din Corbeanca, construcție ce a fost finalizată la sfârșitul anului trecut. Deschiderea oficială a avut loc în 14 ianuarie 2016.

LA CE NE AȘTEPTĂM îN 2016?
Stadiul de dezvoltare a investițiilor urmărite de echipa IBC Focus în 2015, ne arată că cele mai multe dintre acestea vor fi în lucru și în 2016. Veste bună pentru furnizorii Horeca, ce traduce aceste cifre într-un potențial de cel puțin 1.500 de investiții din domeniul horeca și cel al relaxării ce pot fi atacate și ofertate chiar din ianuarie 2016. Practic, 75% din ce s-a identificat în 2015,
s-a aflat fie în faza de proiectare, fie în faza de construcție. Aceste peste 1500 de investiții aflate în aceste etape de dezvoltare au ca perioadă de desfășurare a lucrărilor inclusiv 2016. Nu am luat în calcul acel procent de 27% de proiecte aflate în amenajare, care chiar dacă nu au fost ofertate de furnizorii de produse hoteliere ce trebuie integrate încă din faza de proiectare – construcție, rămâne o plajă extraordinară de ofertare pentru furnizorii de produse consumabile destinate pieței de profil.
Distribuția procentuală a investițiilor pe stadiu de realizare
 

CE INVESTIÈšII SUNT îN DESFĂȘURARE PE PIAÈšA HORECA ȘI DE AGREMENT DIN ROMâNIA?
După deschiderea cu succes a complexului Therme București în 14 ianuarie, anul acesta se vor mai deschide cel puțin încă două complexe wellness de mare anvergură.
în Mogoșoaia se construiește complexul Freelo. Freelo va fi primul centru de agrement din România și din Europa de Est care va oferi atracții și experiențe unice: tunel de vânt aerodinamic, piscină cu surf, spa, un restaurant gourmet, un hotel și o zonă de video-proiecție outdoor.  Valoarea investiției este de peste 8 milioane de euro.  Deschiderea complexului este preconizată pentru primăvara acestui an.
O altă investiție de urmărit este complexul Nymphaea din Oradea. Lucrările sunt încă în plină desfășurare, iar în acest moment se preconizează că primii vizitatori vor putea admira complexul la începutul lunii mai. Oradea, prin investițiile realizate din zona wellness în ultima perioadă, situație dublată de o excelentă infrastructură pusă la punct de autoritățile locale, se transformă încet și sigur în polul zonei de relaxare prin băi termale din România și nu numai.
Printre alte investiții hoteliere importante pentru 2016 se află construirea hotelului Ibis din Arad, construirea unui noi baze de tratament în Sovata și construirea unui complex hotelier ce va conține și un teren de golf în Alba Iulia.

CUM STĂ PIAÈšA DIN UNGARIA?
începând cu 2015, IBC Focus și-a extins activitățile de monitorizare a pieței construcțiilor și peste granițe, în Ungaria. Conform analizelor create de departamentul IBC Focus Ungaria, prin intermediul portalului specializat epitkezesonline.hu, în prezent sunt 100 de investiții hoteliere medii și mari, în diverse stadii de construcție în Ungaria.

Aeroportul Budapesta investește în viitorul Hotel Cargo City. în prezent este în stadiul de proiect. Investiția, situată lângă aeroportul din capitala Ungariei, va avea la finalizare 150 de camere.
Grupul Meininger Hotels construiește un hotel în zona centrală a capitalei maghiare. Hotelul va fi structurat pe 7 etaje și va avea o suprafață construită de 6600 de metri pătrați. Se dorește ca în cele 184 de camere să existe 751 de paturi.

Thermal Hotel Balance din localitatea Lenti este în amenajare. Investiția, situată pe 6 nivele, va costa la final 3,5 miliarde HUF (11 milioane euro). Investitorii, Lenti GyógyfürdÅ‘ KFT, au declarat pentru IBC Focus că doresc ca hotelul să aibă 94 de camere, 2 apartamente prezidențiale, o sală de evenimente cu 250 de locuri, 1 spa, 2 bazine de înot cu un tobogan de 64 m, restaurant și pub. Conform informațiilor furnizate de IBC Focus, hotelul își va deschide porțile la sfârșitul primăverii.

Astfel, piata din România chiar dacă bate ușor în regres, reprezintă încă un potențial enorm de ofertare și contractare chiar și în perioada de iarnă. Iar pentru companiile cu strategii de dezvoltare ce urmăresc extinderea în zone noi ale Europei, o privire atentă trebuie aruncată și în Ungaria, unde, chiar dacă piața nu este la fel de dezvoltată din punctul de vedere al numărului investițiilor, amploarea lor și valoarea individuală pe proiect o depășeste pe cea a investițiilor din România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302