


Piața totală pentru bunurile de folosință îndelungată a fost de 392 milioane EUR în ultimul trimestru din 2010, în timp ce valoarea pentru întregul an a fost de 1.234 milioane euro. Sectoarele Foto și Electronice de larg consum au avut un alt trimestru pozitiv, crescând cu 18,4% și respectiv 4,8%. Vânzările de Electrocasnice mici au fost relativ stabile, totalul de 23 milioane EUR fiind doar cu -0,6% mai slab decât în T4 2009. Electrocasnicele Mari (-6,8%) și Sectorul IT (-8,2%) și-au menținut tendința de scădere.
Â
Sectorul Telecom (-29,7%) și cel de Echipamente de birou (-39,5%) nu au dat niciun semn de revenire în ultimul trimestru al anului. Pentru sectoarele Telecom și de Echipamente de birou, 2010 a fost un an deosebit de slab în care au scăzut cu un uimitor procentaj de -30%, comparativ cu 2009, an deja afectat de criză.
Foto —cel mai performant sector în T4
Electronicele de larg consum —redresare timidă
Finalul celui de-al doilea an de criză a marcat încă o experiență provocatoare pentru sectorul elec-tronicelor de larg consum. Cu toate acestea, spre deosebire de 2009, imaginea de ansamblu nu s-a prezentat prea rău. 2010 a fost un an de stagnare, atingând o valoare de vânzări similară cu cea a anului precedent —270 milioane EUR. După un start slab în 2010, segmentul electronicelor de larg consum a avut parte de o recuperare timidă, de la trimestru la trimestru.
ÎN ANUL 2010, PENTRU CONSUMATORUL ROMÂN, NOILE TEHNOLOGII, PRECUM CEA LED, AU DEVENIT ACCESIBILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PREÅ¢UL. DE ASEMENEA, LANSAREA 3D TV ȘI TV CU FUNCÅ¢II INTELIGENTE A FOST UN SUBIECT FIERBINTE.
Cel mai probabil, interesul pentru 3D se va menține și anul viitor, dar deficitul de conținut 3D, în combinație cu prețul ridicat al acestor aparate vor menține acest produs la un volum de vânzări considerabil redus. Totuși, urmând tendința globală și o rată din ce în ce mai ridicată de penetrare a Internetului în România, anul viitor ne putem aștepta ca Web TV-ul să câștige în popularitate pe măsură ce va exista cerere de conținut internet din partea consumatorilor.
În ceea ce privește alte produse, acest an va reprezenta o provocare. Datorită ratelor mari de digitalizare și inovare în alte piețe, cum ar fi IT și Telecom, sectorul electronicelor „tradiționale” se confruntă cu o concurență sporită. Cum bugetul alocat pentru electronicele de larg consum în România este încă unul mic, consumatorul va face o alegere pentru produsul care oferă cele mai valoroase beneficii percepute.
Electrocasnicele mici —scădere încetinită T4
„Mediul politic și-a pus din nou amprenta asupra comportamentului consumatorilor. Reducerile drastice de salarii în sectorul public și creșterile de taxe au fost resimțite puternic de către consumatori. Influen-țați de teama de a-și pierde locurile de muncă sau de a nu avea suficienți bani pentru a trăi, oamenii sunt rezervați atunci când cumpără produse din categoria electrocasnicelor mici, achiziționând bunuri doar dacă au cu adevărat nevoie sau căutând promoții”, a declarat Ciprian Hatneanu, director GfK Retail and Technology.
Electrocasnicele mari —influentate de necesitate
În 2010, piața electrocasnicelor mari a atins o valoare de 308 milioane EUR, fiind a doua cea mai mare piață dintre sectoarele auditate GfK TEMAX. Al doilea an de criză a adus, cu toate acestea, un declin de aproape 7% comparativ cu 2009; cererea a fost timidă, deoarece oamenii au cumpărat doar ceea ce era absolut necesar pe această piață. În concluzie, nu dorința de a schimba un aparat încă funcțional cu unul modern sau cu unul premium a condus comportamentul de cumpărare al consumatorilor în 2010.
IT —rata de descrestere rămâne stabilă
Telecom – Smartphone-urile sunt în lumina reflectoarelor
Echipamentele de birou —imprimantele si multifunctionalele rămân într-un trend negativ
Piața printerelor a suferit un declin de 39,5% în al patrulea trimestru din 2010, comparativ cu același trimestru al anului 2009. Atingând o valoare de 8 milioane EUR, piața echipamentelor de birou a înregistrat o evoluție negativă din cauza scăderii indicelui de preț al celor mai importanți producători. Această situație a fost efectul promoțiilor efectuate în trimestrul al patrulea 2010, realizate special pentru a face produsele mai atractive pentru consumatori. Deși imprimantele prezintă un nivel ridicat de avansare tehnologică, retailerii s-au confruntat cu o putere de cumpărare scăzută a consumatorilor, care s-a reflectat în cifre mici, atât în unități, cât și în valoarea vânzărilor.
REZUMAT ÎN FORMAT TABELAR
Sursa: GfK TEMAX® România, GfK Retail and Technology