Analiză: Microîntreprinderile, cele mai rezistente business-uri de după Revoluție

Analiză: Microîntreprinderile, cele mai rezistente business-uri de după Revoluție
person Horeca
access_time_filled

businessuriromaniaSă faci afaceri în România reprezintă o misiune riscantă, câteodată imposibilă. Dovadă că numai 14.283 dintre firmele înființate imediat după Revoluție mai activează în prezent în economia românească. Cine sunt supraviețuitorii tranziției de la comunism la capitalism, Epocii de Aur a consumului și crizei economice, aflăm dintr-o analiză realizată de analiștii de la KeysFin.

Datele statistice de la Registrul Comerțul arată că, în prezent, sunt active și derulează afaceri 14.283 de firme înființate între 1990-1991.

Printre acestea se află nume destul de cunoscute precum Electrolux România SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect București SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA și Victoria SA.

Cele mai multe firme sunt din București-Ilfov – 2401, care au angajat în toată această perioadă peste 89 de mii de salariați. în topul supraviețuitorilor din business-ul românesc, în funcție de regiune geografică, urmează firmele din zona Nord-Vest, acolo unde 2184 de societăți au reușit să facă afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajați, și cele din zona de Centru, unde sunt înregistrate 2145 de firme cu 47.000 de salariați.

La polul opus se situează, în mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltării economice a României, dar unde n-au supraviețuit în toți acești ani decât 1484 de societăți comerciale, cu 24.000 de angajați.

Analiza datelor statistice arată un alt lucru paradoxal. Majoritatea firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piață au fost microîntreprinderi (10760), urmate de societățile mici (2493), întreprinderile mijlocii (778) și numai 252 de firme mari.

«38 la sută dintre pionierii business-ului românesc fac afaceri în comerț, cel mai dinamic domeniu al economiei. Luând în calcul și datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este că atunci când discutăm despre supraviețuitorii de după 1990, vorbim în primul rând de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienți și care au rulat banii și mărfurile foarte repede, nefiind astfel afectați de blocajul financiar, de provocările de ordin valutar etc.», au declarat analiștii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de după ‘89 se mai află industria prelucrătoare, construcțiile și imobiliarele.

« Construcțiile și mai ales imobiliarele au reprezentat, alături de retail, cele mai de succes afaceri din România post-decembristă », spun analiștii de la KeysFin.

Potrivit acestora, industria prelucrătoare reprezintă un caz aparte, cu suișuri și coborâșuri, generate de evoluția economică generală, de impactul puterii de cumpărare și de contextul general intern și internațional.
“Relevant este că, în ciuda evoluției fluctuante, sectorul prelucrător a ajuns să reprezinte cel mai semnificativ vector de creștere economică, reprezentând peste 60% din afacerile din România”, au mai explicat analiștii.

Potrivit acestora, datele statistice demonstrează că economia românească nu este încă suficient cristalizată, capabilă să reziste pe cont propriu.

Luând în calcul și dinamica înființărilor de firme, numărul relativ ridicat de insolvențe și falimente din toți acești ani, rezultă că business-ul reprezintă în continuare un domeniu riscant, în care cererea și oferta se întâlnesc, de multe ori, în condiții conjuncturale”, spun economiștii.

Ei spun că până ce nu vom avea un capital investițional solid, un consum intern care să nu mai fie atât de dependent de importuri, până ce sectorul serviciilor nu va ajunge la un nivel de maturizare, economia va continua să experimenteze senzațiile de tip roller-coaster, amplificate mai ales de evoluția cursului valutar și de prețurile resurselor.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din Romania.

KeysFin oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiției, la studii și analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piața romanească. Detalii aflați de pe www.keysfin.com.

Sursă foto: www.foxnewsinsider.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302