Bilancia & Organizația Națională de Turism a Greciei au celebrat gastronomia tradițională grecească

Bilancia & Organizația Națională de Turism a Greciei au celebrat gastronomia tradițională grecească
person Horeca
access_time_filled

În ziua de 15 mai, la sediul central din Corbeanca al companiei Bilancia, a avut loc un eveniment de celebrare a gastronomiei grecești tradiționale, ce a implicat un adevărat spectacol culinar.
Alături de chefi veniți special din Grecia, au fost explorate trei regiuni diferite din Republica Elenă, locuri cu o bogată tradiție culturală și gastronomică, dar și cunoscute destinații turistice: Olympus Riviera (Pieria), Thesalia (Muntele Pelion) și Regiunea Mării Egee de Nord (Lesvos).
Evenimentul a fost pus în scenă de Organizația Națională de Turism a Greciei, Ambasada Republicii Elene în România și compania BILANCIA, lider european în domeniul importului şi furnizării de echipamente profesionale şi accesorii pentru HoReCa.

Noi, la Bilancia, ne bucurăm să fim gazdele acestui eveniment excepțional, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Elene în România. Acest eveniment este un exemplu perfect al modului în care colaborarea și pasiunea pentru gastronomie pot crea experiențe memorabile. Suntem recunoscători pentru prezența a peste 100 de participanți – antreprenori, bucătari, producători și ditribuitori locali din regiunile prezentate, și tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment. Sperăm că această celebrare a fost nu doar o sărbătoare a gusturilor, ci și un pas înainte în consolidarea legăturilor dintre comunitățile noastre„, a precizat Mariana Popa, director de marketing, Bilancia.

La eveniment au fost prezenți Georgios Stafylakis, director al Organizației Naționale de Turism a Greciei în România, Pantelis Giannoulis, prim consilier, șef al Biroului pentru Afaceri Economice și Comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Elene în România, cât și Ioannis Lemonis, autor și expert în gastronomia grecească, care a susținut o scurtă incursiune în istoria specificului culinar elen, oferind o perspectivă asupra tradițiilor și inovațiilor ce caracterizează această bucătărie. 

Fiecare dintre cele trei regiuni ale Greciei a fost prezentată atât din punct de vedere turistic, cât și gastronomic, meniul preparat sau finalizat la fața locului de către chefi fiind unul generos, cu mâncăruri autentice, realizate din ingredinte locale.

Din regiunea Pieria au fost prezentate preparate precum sfeclă la grătar cu brânză „Xinotiri” Pieria; creveți Platamonas, migdale, rucola, portocală și dressing cu miere; „Bobota” – pâine cu porumb, dovlecei, carne de porc afumată Pieria și brânză de capră; carne de porc negru de Olimp la tigaie cu ciuperci sălbatice de munte și brânză picantă.
Regiunea Thessalia a adus sărmăluțe grecești în foi de viță, Kopanisti – cremă de brânză picantă, Spetsofai – tocăniță tradițională cu cârnați, supă de trahana, brânzeturi – kaseri,
Tsitsiravla – murături din lăstarii tineri ai unei specii de fistic sălbatic din Pelion, halva de casă
Preparatele regiunii Insulelor Mării Egee de Nord au fost Sfougato Lesvos (plăcintă tradițională fără aluat, cu dovlecei, brânzeturi și ierburi aromatice), Ghiuzlemedes (plăcinte tradiționale din Insula Lesvos cu aluat de casă, feta, mentă), Trachanoto cu legume (preparat în stil risotto cu trahana de Lesvos și legume), salată rece cu fasole, plăcinta din Agia Paraskevi (desert tradițional din Insula Lesvos).

Avem trei regiuni reprezentate aici, trei bucătării tradiționale diferite din Grecia, din zone care sunt destinații foarte bine cunoscute. Zona din Nordul Egeei este o nouă destinație pentru turiștii români, avem câteva preparate din Insula Lesvos cuprinsă în această regiune. A doua zonă este Thessaly, unde se regăsesc de asemenea multe destinații faimoase, precum Meteora, iar cea de-a treia regiune este Pieria și Riviera Olimp, care este una clasică pentru turiștii români„, a spus Georgios Stafylakis, director al Organizației Naționale de Turism a Greciei în România.

Alături de bucatele chefilor s-au regăsit și produsele producătorilor și distribuitori locali, care au adus pentru degustare și prezentare, de la ulei de măsline, vin și uzo la brânzeturi, mirodenii, miere, mezeluri, dulciuri locale artizanale și sucuri destinate segmentului HoReCa.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți – chefi, owneri de businessuri din HoReCa, cât și delegați.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302