Etichetarea eficientă, aliatul HoReCa în lupta cu risipa alimentară

Etichetarea eficientă, aliatul HoReCa în lupta cu risipa alimentară
person Horeca
access_time_filled

Se discută tot mai mult despre “trasabilitatea alimentelor” și “stoparea risipei alimentare”. Aceste fenomene au în centru grija pentru sănătatea consumatorilor și pentru mediul în care trăim. Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite – UNEP Food Waste Index 2021, a raportat pentru 2019 aproximativ 930 de milioane de tone de alimente risipite la nivel global, din care 26% în sfera serviciilor de alimentație.

 
Pentru companiile cu viziune pe termen lung, consumatorul este în centrul activității lor. Nevoile clienților sunt o resursă pentru creștere, iar producătorii de alimente și furnizorii de servicii din sfera alimentației publice, din orice ramură, trebuie să arate că vor să fie parte din soluție.
Risipa alimentară poate fi generată de organizarea ineficientă a materiilor prime și resurselor din etapa de aprovizionare și depozitare, sau poate fi generată prin furnizarea către consumatori a unor informații insuficiente legate de termene de valabilitate sau ingrediente.


Etichetarea eficientizează fluxul de aprovizionare și păstrarea materiei prime
Restaurantele, patiseriile și cofetăriile au deja un lung exercițiu în organizarea aprovizionării și depozitarea materiei prime, din dorința de a-și reduce costurile. Etichetarea loturilor de ingrediente stocate sau în curs de consum este esențială în acest proces, iar notarea cu pixul sau carioca nu sunt potrivite spațiilor de depozitare pentru alimente.
Utilizarea unor etichete tipărite, rezistente la umezeala și frigul dintr-o cameră frigorifică, pot salva loturi de alimente și chiar autorizații de funcționare, în cazul unor controale – se știe că în presiunea unei bucătării cu volum mare de producție, erorile sunt umane.

Evidențierea cu roșu a informațiilor esențiale pe o etichetă – suport în luarea deciziilor corecte
Dacă un producător acționează pentru a asigura trasabilitatea alimentelor, stoparea risipei alimentare și siguranța alimentelor, atunci trebuie să comunice acest lucru clienților săi. De la menționarea unor informații pe etichetele produselor – sursa locală a ingredientelor, data expirării, mărimea recomandată a porției, până la aplicarea unor etichete cu evidențierea clară a alergenilor, toate contribuie la luarea unor decizii corecte de către consumatori.
Un mod clar de a evidenția informații esențiale este utilizarea unor etichete imprimate cu roșu și negru. Fără a investi masiv în imprimare de etichete color, simpla evidențiere cu roșu este extrem de eficientă. Modelul Brother QL-820NWB este o imprimantă de etichete cu USB, Wi-Fi și AirPrint, de mici dimensiuni, care se potrivește în orice bucătărie.


Imprimantele profesionale de etichete Brother QL și Brother TD au fost create pentru a susține activitatea unor domenii precum HoReCa prin funcții care permit: personalizare la cerere prin editarea simplă a etichetelor, reducerea costurilor cu consumabilele prin utilizarea benzilor continue, viteza de lucru prin imprimarea rapidă la rezoluție mare și simplitatea utilizării mulțumită posibilității de conectare opțională Wi-Fi.


Brother este un lider de talie mondială în piața de printing și etichetare. Cu echipamente premiate pentru design japonez de înaltă eficență, echipamentele Brother beneficiază de trei ani garanție, fapt care atestă calitatea acestora. Imprimantele de etichete Brother, de la cele mobile, la desktop sau industriale, sunt disponibile în România la partenerul dedicat, IT Genetics. Pentru detalii suplimentare despre echipamentele și consumabilele Brother dedicate domeniului HoReCa, contactați un reprezentant specializat, Dana Vlăduțoiu la dana.vladutoiu@it-genetics.ro sau Simona Predescu la simona.predescu@brother.ro.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302