30 de asociații din domeniile cultură, turism, evenimente și fitness au creat alianța ACTEF
Alianța ACTEF, a cărei înființare a fost anunțată într-o conferință de presă ce a avut loc la Athenee Palace Hilton, reprezintă o umbrelă sub care vor activa și se vor adresa de acum înainte autorităților 30 de asociații din sectoarele cultură, turism, evenimente și activități sportive.
Cei trei membri fondatori ACTEF sunt:
• APT – Alianța Pentru Turism
• ACE – Alianța pentru Cultură și Evenimente
• Romania Active – Patronatul Industriei de Health & Fitness
„Pornind de la premisa simplă că unde-s mulți puterea crește, a luat naștere Alianța pentru Cultură, Turism, Evenimente și Fitness – ACTEF, iar împreună vom continua dialogurile cu autoritățile mai uniți și mai puternic reprezentanți, cu obiectivul principal de obține compensații corecte pentru toți cei afectați”, a spus Daniel Mischie, Președinte ACTEF.
“Industria ZÂMBETULUI” are de astăzi un chip, un nume și o voce. Așa cum îi spune și numele, Alianța, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, oferă o umbrelă unică celor care activează în sectoarele culturii, turismului, evenimentelor și activităților sportive din România. Un număr de 30 asociații din aceste domenii au decis că e nevoie să se așeze umăr lângă umăr, pentru ca “Industria Zâmbetului” să nu mai fie trecută la “și altele“ în societatea românească, ba mai mult, să vină și cu soluții către autoritățile române” a menționat Dragoș Anastasiu, Președinte APT (Alianța Pentru Turism).
Cei care compun această alianță au plecat de la premisa că în ultimii doi ani sectoarele cultură, turism, evenimente și activitățile sportive au fost cele mai restricționate și, prin urmare, profund afectate, în special printr-o imensă lipsă de predictibilitate, toți antreprenorii din domeniile menționate funcționând timp de doi ani mai mult pe cont propriu.
Astfel, cum compensațiile au fost puține și au sosit târziu, chiar dacă restricțiile i-au afectat pe toți în egală măsură, cele două teme principale ale tuturor asociațiilor care fac parte din ACTEF sunt:
• pe termen scurt – susținerea unui mesaj puternic în fața autorităților (restricțiile nu pot fi luate fără a ține cont de toate aspectele și fără despăgubiri juste și imediate);
• pe termen mediu si lung – stabilirea unei strategii de țară coerente implicând activ turismul, evenimentele, cultura și activitățile sportive.
În cadrul prezentării oficiale a noii alianțe s-au lansat și date privind sectoare afectate de către pandemie și reprezentate de acum înainte de ACTEF:
• INDUSTRIA HOTELIERĂ
• A scăzut de la cca. 29,8 milioane înnoptări în 2019 la doar 14,4 milioane înnoptări în 2020, pentru ca în 2021 să ajungă la cca. 20,4 milioane înnoptări. Practic, după o cădere de cca. 52% în 2020 a urmat o creștere de cca. 40% în 2021, dar chiar și așa cu cca. 31% mai puțin decât în 2019.
• EVENIMENTE CULTURALE
S-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de până la 65% și pierderi de aproape 80%, procentele fiind similare atât în 2020, cât și în 2021. În ceea ce privește, evenimentele cu vânzare de bilete scăderea cifrei de afaceri a fost de aproximativ 72%, iar pentru evenimentele de tip festival scăderea a fost de 100% în 2020 și de 85% în 2021.
• INDUSTRIA NUNȚILOR
O industrie a cărei cifra de afaceri se situa la nivelul de 847 milioane de euro în anul 2019 a fost afectată cel puțin 90% în anul 2020, iar ușoara revenire din 2021 nu a permis la cel puțin 25% dintre afaceri să își redeschidă porțile, mulți dintre lucrătorii industriei schimbând domeniul de activitate sau chiar părăsind România.
• INDUSTRIA DE TICKETING/BILETE
Scăderea cifrei de afaceri a fost de la șase milioane de euro în 2019 la 1.7 milioane de euro în 2020, asta însemnând o scădere de cca. 72%.
• HEALTH & FITNESS
Reducerea profitului cu 45% în 2020 față de anul 2019, iar scăderea estimată pentru anul 2021 a fost de 52% comparativ cu anul 2019. Industria s-a întors abrupt la nivelul anului 2016.