Ce măsuri fiscale prevede programul de guvernare 2013-2016 pentru turism

Ce măsuri fiscale prevede programul de guvernare 2013-2016 pentru turism
person Horeca
access_time_filled

impozite2013Taxele și impozitele pentru structurile hoteliere privatizate și nefolosite vor crește de 10 ori, investițiile în turismul balnear vor fi scutite de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani, iar litoralul românesc va fi transformat în Zonă cu statut special. Acestea sunt doar câteva măsuri fiscale prevăzute în programul de guvernare 2013-2016, pentru domeniul turismului.

Printre măsurile fiscale destinate stimulării turismului românesc prevăzute în document, se numără: scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru investiții noi în cluburi de turism, hoteluri restaurante, spa, agrement, restaurante etc, precum și pentru parcuri tematice, de distracție și echitație; scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu condiția efectuării de investiții pentru îmbunătățirea structurii de cazare, alimentație publică, agrement, porturi turistice și parcuri de distracție; oferirea de facilități fiscale operatorilor din turism care obțin eticheta ecologică pentru pensiunile și capacitățile de cazare pe care le dețin.

În ceea ce privește măsurile instituționale și legislative, programul de guvernare prevede adoptarea Legii Turismului, care să prevadă: legislația privind activitatea de autorizare și control; legislația legislația privind facilitățile fiscale pentru investițiile în turism și politica tarifară; legislația privind parteneriatele public-private în domeniul promovării turistice pe plan extern; Tot la capitolul măsuri instituționale și fiscale se prevede extinderea sistemului pentru colectarea și analiza regulată a statisticilor și studiilor de piață, precum și dezvoltarea unei rețele de centre de informare turistică în principalele zone turistice.

turismromania

„Există potențial de creștere a eficienței turismului, a mediului de afaceri, a IMM-urilor, în ceea ce privește contribuția la PIB și la valoarea adăugată. Una din cauzele performanței mai scăzute (productivitatea și inovarea) a IMM-urilor a fost datorată sistemului de reglementare și legislativ, care nu a recunoscut necesitatea de a trata diferit IMM-urile față de întreprinderile mari (mai ales microîntreprinderile)”, se arată în document.

Potrivit programului de guvernare, obiectivul general al strategiei în domeniul Turismului, IMM și Mediului de afaceri, implică, pe de o parte, un efort de reconstrucție, promovare și creștere a numărului de turiști și, pe de altă parte, în implementarea de politici privind sporirea competitivității economice și refacerea încrederii investitorilor și, în general, a clasei antreprenoriale în mediul de afaceri românesc. „Aceste activități vizează promovarea României ca destinație turistică prin realizarea unei strategii turistice naționale, îmbunătățiri aduse în plan legislativ, facilități fiscale și o serie de soluții sectoriale în domeniul turistic. În ceea ce privește IMM-urile și sprijinirea mediului de afaceri, avem în vedere o serie de facilități fiscale pentru crearea de locuri de muncă, stimularea și dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea instrumentelor de garantare și contragarantare pentru stimularea sectorului IMM.”, se mai arată în document.

Programul de guvernare 2013-2016 se găsește pe site-ul Guvernului României.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302