Mediul de afaceri si costurile cu forta de munca in Romania 2010

Mediul de afaceri si costurile cu forta de munca in Romania 2010
person Horeca
access_time_filled

Mediul de afaceri si costurile cu forta de munca in Romania 2010

Dupa raportul Bancii Mondiale din luna noiembrie in care se evidentia faptul ca Romania a pierdut un loc in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, clasandu-se pe locul 56, fata de 55 in 2010, a urmat statistica Eurostat conform careia costurile totale orare cu forta de munca in Romania au crescut cu 6,3% in trimestrul al treilea din 2010 fata de perioada similara din 2009.

GrowStairs

Å¢ara noastra inregistreaza al doilea ritm de crestere din UE, dupa Bulgaria (10,2%), indica datele publicate de Oficiul european de statistica. in cazul Romaniei, cel mai important avans al costurilor totale, de 7,0%, a fost inregistrat in sectorul serviciilor, urmate indeaproape de industrie (6,9%), iar cel mai mic in activitatile de constructii (1%).

Cresterea totala de 6,3% inregistrata in trimestrul al treilea vine dupa o crestere de 4,9% inregistrata in trimestrul al doilea al acestui an si o crestere de 7,3% in primul trimestru. La nivelul UE, costurile cu forta de munca au avansat in trimestru al treilea cu 1,2% (dupa o crestere de 1,5% in trimestrul al doilea), in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 0,8% (dupa o crestere de 1,6% in trimestrul precedent).

in randul statelor membre UE cele mai mari scaderi anuale ale costurilor cu forta de munca au fost inregistrate in Grecia (minus 6,6%), Lituania (minus 1,7%) si Olanda (minus 1,3%).

opensmallbiz

Raportul Doing Business 2011 al Bancii Mondiale a studiat situatia din 183 de economii. Printre tarile membre UE plasate dupa Romania in raportul BM au fost Cehia (locul 63, in crestere de pe 82) si Polonia (70, in crestere de pe 73). Pe ultimele trei locuri se claseaza Burundi, Republica Centrafricana si Ciad. Editia pe anul 2011 a Raportului Doing Business este cea de-a opta si analizeaza reformele facute pana la 1 iunie 2010 in 11 domenii: deschiderea unei afaceri, obtinerea unei autorizatii de constructie, inregistrarea unei proprietati, obtinerea unui credit, protectia investitorilor, plata impozitelor, comert exterior, respectarea contractelor, inchiderea unei firme, instalarea retelei electrice si angajarea unor salariati.

handshake

Romania face parte dintre cele 16 economii care, in fata crizei, si-au imbunatatit legislatia privind regimul falimentului si al insolventei, alaturi de Belgia, Cehia, Ungaria, Japonia, Coreea, Spania, Marea Britanie si altele, ajungand ca prin proceduri de reorganizare sa permita firmelor viabile din Europa de Est si Asia sa functioneze, rata de recuperare fiind de 33 de centi la un dolar, fata de 69 de centi/dolar in statele dezvoltate din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Å¢ara noastra mai este apreciata pentru legislatia care permite obtinerea mai rapida si mai ieftina a unei autorizatii de constructie si inchiderea mai facila a unei firme. Romania se afla pe locul 8 in lume in ierarhia statelor care au reformat procedura de obtinere a unei autorizatii de constructie.

businessplan

Conform raportului BM, Romania  se claseaza pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste numarul de taxe pe care trebuie sa le plateasca o firma (113), in timp ce in Suedia se platesc doua impozite, in Hong Kong – 3, in Sri Lanka – 62. Media in tarile cu un sistem facil de impozitare este ca o firma sa plateasca 15 impozite in 172 de ore pe an (22 de zile). Media globala ca fiscalitate este ca o firma plateste impozite care reprezinta aproximativ 47,8% din profit.

growpeople

Pe primele 10 locuri, in topul celor mai bune tari in care sa faci afaceri, se claseaza Singapore, Hong Kong, Noua Zeelanda, Marea Britanie, SUA, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlanda si Australia, nici una dintre aceste tari nu si-a schimbat locul fata de anul trecut, desi Singapore, SUA, Norvegia, Irlanda si Australia nu au mai avut nevoie sa mai ia nici o masura de liberalizare a mediului de afaceri.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302