
Tendinţe HR în HoReCa anului 2025

Anul 2024 a fost presărat cu multe provocări în business-urile din domeniu, fiind un an greu din mai multe puncte de vedere. Foarte mulţi am resimţit dificultatea cu care am obţinut fiecare lucru în acest an. Nu de puţine ori ne-am confruntat cu senzaţia de efort dublu pentru acelaşi rezultat, de parcă pentru tot ce trebuia să facem o luam de fiecare dată de la zero şi munceam şi mai mult.
Care sunt, în condițiile expuse mai sus, tendinţele în anul 2025 şi cu ce ne vom confrunta din perspectiva HR?
Enumerăm doar câteva:
1.Angajaţii asiatici vor continua să populeze business-urile, cei care deja lucrează aici sunt motorul în acest domeniu.
2.Inteligenţa artificială îşi face din ce în ce mai mult loc, iar prezenţa roboţilor printre angajaţi este doar o chestiune de timp.
3.Focus din ce în ce mai mare pe management şi coordonare. Dacă ne dorim să păstrăm oamenii buni, avem nevoie de oameni şi mai buni care să ştie să îi motiveze, să îi facă să îşi dorească mai mult de la un job şi care să le fie alături, să le ofere suport. Vremea în care managerul era şef şi atât a apus şi, dacă nu înţelegem asta cât mai repede, ne vor pleca şi mâna aia de oameni buni pe care îi avem.
4.Înlocuirea vechiului concept de departament de resurse umane cu cel de cultură organizaţională. Iar aici va fi nevoie de oameni de HR care să ştie mai mult decât operaţional.
Care este profilul unui om de cultură organizaţională, în HoReCa?
Fie că îl definim ca HR Culture Specialist sau HR Business Partner ori HR Manager, acesta este cel căruia îi dăm principalul motor al unui business în ospitalitate: oamenii.
Dintotdeauna un criteriu de bază a fost acela să aibă experienţă în domeniu sau măcar în lucrul cu oamenii. Al doilea punct este mai important decât primul. E simplu, experienţa în domeniu o poţi dobândi, dar empatia, înţelegerea oamenilor care lucrează în acest domeniu, particularităţile care nu apar în niciun manual de HR şi de care trebuie ţinut cont obligatoriu. Acestea sunt mai importante decât orice experienţă din lume.

Ce înseamnă un om bun de HR?
1.Știe mai mult decât nişte tehnici de recrutare, ştie cum să facă selecţia, să pună omul potrivit la locul potrivit, astfel încât oamenii să se potrivească în interiorul organizaţiei pe care o reprezintă. În ultimii ani au venit foarte mulţi angajaţi din Asia iar aceştia necesită o altă abordare. Coordonatorii sau managerii trebuie ajutaţi pentru a face un management potrivit oamenilor pe care îi au în echipă, dar şi a vremurilor pe care le trăim.
2.Acordă importanţă inteligenţei emoţionale şi caută echilibrul în orice situaţie apărută la nivelul unei echipe. Programul lung, oaspeţii care au nevoie de atenţie, presiunea dată de felul în care oamenii îşi desfăşoară activitatatea trebuie gestionate obiectiv de către HR.
3.Să ştie să asculte, să nu fie lider de sindicat, să pună mereu pe primul loc organizaţia, nici angajatul şi nici angajatorul. Nu este despre cine are dreptate, este despre corectitudine. “Nu este despre mine sau despre tine, este despre organizaţia din care facem parte. Dacă ei îi este bine, atunci ne este şi nouă”.
Inteligența artificială în segmentul HR
Suntem una dintre ţările care am început să folosim din ce în ce mai mult inteligența artificială. Aceasta ne ajută să comunicăm, ne face prezentările şi ne spune cum este cel mai bine să ne facem treaba conform algoritmilor.
Oamenii de HR vin şi întăresc aceste lucruri sperând că odată cu AI jobul lor va fi mai uşor. Vor găsi soluţii la problemele de recrutare cu care se confruntă de câţiva ani buni și vor găsi ajutor în eliminarea unor situaţii, repetabile deja.
Sunt companii din domeniul ospitalităţii care vor şi se gândesc deja să trimită la masă, în fața oaspeţilor, roboţi care să înlocuiască oamenii în procesul de servire sau a unor activităţi de bază, ca debarasarea. Cât de deschişi sunt angajaţii companiilor să lucreze cu aceştia fără să apară temerea pierderii locului de muncă, nu ştim. Rolul HR Business Partner-ului este să stea alături de manageri şi să le arate oamenilor ceea ce au ei mai valoros: grija faţă de oaspeţi. Să le ofere suport pentru a putea să îşi crească nivelul de competenţe şi de abilităţi, pentru că, odată cu acestea, oaspeţii vor aprecia mult mai mult ceea ce li se oferă, iar angajaţii, fie ei din restaurante sau hoteluri, se vor diferenţia de orice altceva ar putea să îi înlocuiască.
Acest domeniu are nevoie de oameni, însă de oameni pregătiţi şi care să dea dovadă de empatie, să arate că le pasă. Doar aşa vor putea creşte nivelul serviciilor, iar acest lucru îi va face pe cei care le trec pragul să se întoarcă. Şi acesta este un aspect care nu va putea fi vreodată înlocuit de AI.
Inteligenţa artificială este prezentă în tot, însă acei algoritmi ne ajută să facem lucruri mai repede şi mai eficient, dacă ştim să o folosim potrivit activităţilor noastre. Ea însă nu aduce acea căldură pe care o are omul, acea adaptabilitate şi rapiditate în identificarea unor soluţii flexibile în funcţie de situaţii. Oamenii o pot face şi o vor face multă vreme de acum înainte.
Tendinţele sunt către tehnologie din ce în ce mai mult, către nou, către diferit, către mai repede şi mai bine. Însă tehnologia nu va putea înlocui umanitatea, empatia, grija faţă de oaspeţi, atât de importante pentru noi, cei care reprezentăm acest domeniu.
