Hotelurile şi pensiunile au primit cu 10% mai mulţi români de Paşte

Hotelurile şi pensiunile au primit cu 10% mai mulţi români de Paşte
person Horeca
access_time_filled

Numărul românilor care și-au petrecut Paștele în hotelurile sau pensiunile din România a crescut cu circa 10% față de anul trecut, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Aproape 65.000 de români și-au petrecut sărbătorile într-o structură de primire turistică din țară și au cheltuit pe servicii turistice peste 6.100.000 euro. Potrivit datelor FPTR, prețul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, 94 euro.

cazare

Pensiunile rurale au fost și în acest an preferatele românilor, atrâgând circa 40.000 de turiști. Cele mai solicitate destinații rămân zonele cu tradiție: Bran-Moeciu, Bucovina, Neamț, Vrancea, Sibiu și, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervările au depășit 80% din capacitatea de cazare.
Pe locul doi în preferințele românilor se află stațiunile montane, cele mai solicitate fiind unitățile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a cererii și pentru celelalte stațiuni montane, unde s-a înregistrat un grad de ocupare de 65%.
În schimb, litoralul nu a fost o destinație solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Cu toate că peste 5.000 de locuri au fost încălzite în hoteluri, cererea a fost mică și au fost rezervate doar 500 de locuri.

mamaia

Mult mai căutate au fost stațiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turiști au ales să-și petreacă Paștele. Alte 200 de locuri au fost rezervate în hotelurile din Delta Dunării.
În ceea ce privește destinațiile externe, numărul redus de zile libere și situația financiară dificilă în care se află mulți români au făcut ca interesul pentru petrecerea Paștelui peste granițe să fie scăzut. Unele destinații precum Creta, Dubai sau Spania au dus la o creștere estimată a numărului de turiști pentru destinații externe de 6%.
Cele mai căutate destinații externe rămân Bulgaria și Grecia. Din datele FPTR rezultă că aproximativ 4.000 de români și-au cumpărat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocând, în medie, câte 135 de euro pentru serviciile turistice. Dacă pentru țara vecină se constată o creștere a interesului, cererea pentru Grecia a scăzut. Aproximativ 850 de români și-au rezervat vacanța în această țară.

greece

„Cu toate că tarifele serviciilor turistice în 2012 sunt neschimbate față de anul trecut, prețurile sunt totuși prea mari pentru puterea de cumpărare a celor mai mulți români, mult mai atenți la cum își cheltuiesc banii. Numărul turiștilor în stațiuni ar putea fi mult mai mare dacă statul ar promova destinațiile de petrecere a sărbătorilor pascale”, se arată în comunicatul emis de FPTR.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302