Investiţiile în hoteluri au scăzut cu 16% în primele 8 luni, în Europa

Investiţiile în hoteluri au scăzut cu 16% în primele 8 luni, în Europa
person Horeca
access_time_filled

Investițiile în hoteluri au scăzut în primele 8 luni ale acestui an cu 16% în Europa, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la o valoare de circa 3,5 miliarde euro, a anunțat compania HVS. Investitorii vor fi descurajați și în perioada următoare să mai investească în proiecte hoteliere, atât de incertitudinea economică cât și de de nivelul ridicat al datoriilor care le îngreunează obținerea de noi finanțări.

investitii

„Activitatea tranzacțională a fost deosebit de dificilă în ultimele luni pe multe piețe europene, inclusiv Paris și Londra, care au înregistrat la rândul lor o încetinire comparativ cu 2011”, a subliniat Directorul HVS London, Tim Smith. 

La nivel european, 46 de hoteluri (circa 9500 de camere) au fost vândute în primele 8 luni ale acestui an (fiecare cu peste 7,5 milioane de euro), cu 28% mai puțin ca în 2011, când s-au înregistrat 59 de tranzacții hoteliere. Volumul total al investițiilor, în active unice, a fost de 2,1 miliarde de euro în primele 8 luni ale acestui an la nivel european, în scădere cu 10%. Prețul mediu de vânzare pe cameră de hotel a fost de 215.000 euro, față de 251.000 euro cât a fost în 2011.

La nivel de portofolii, s-au înregistrat 9 tranzacții în primele 8 luni ale acestui an, care au atins un volum de 1,5 miliarde de euro, în scădere cu 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Până când banii nu devin mai ușor de accesat pentru investitori și până când nu se îmbunătățește procesul de tranzacționare în sine, care este destul de greoi, este dificil să estimăm când se va îmbunătăți piața investițională în domeniul hotelier. Sperăm totuși ca în 2013 tranzacțiile hoteliere se vor intensifica”, a mai declarat Tim Smith.

tranzactii

Marea Britanie se situează pe primul loc din Europa la capitolul investiții în hoteluri, urmată de Germania și de Franța. La fel ca anul trecut, majoritatea investițiilor din industria hotelieră europeană au fost concentrate în Marea Britanie, unde volumul investițiilor a depășit valoarea de 1 miliard de euro (46% din volumul total al investițiilor în active unice de la nivel european). Doar în capitala țării, Londra, 12 hoteluri au fost vândute, inclusiv hotelul de 4 stele Cavendish London, pentru suma impresionantă de aproape 200 milioane euro.

Activitatea investițională a rămas puternică și în Germania, care a totalizat 15% din volumul total al tranzacțiilor de la nivel european. Franța a fost de asemenea foarte activă la capitolul investiții în hoteluri, totalizând 11% din volumul total al investițiilor în active unice, de la nivel european. Tranzacții hoteliere semnificative au avut loc aici, precum vânzarea hotelului de 617 camere Pullman Paris Rive Gauche, pentru suma de 77 milioane euro (124.800 euro per cameră).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302