1 Decembrie scumpește de 4 ori cazarea în Alba Iulia și umple aproape toate hotelurile și pensiunile pe o rază de 100 km

1 Decembrie scumpește de 4 ori cazarea în Alba Iulia și umple aproape toate hotelurile și pensiunile pe o rază de 100 km
person Horeca
access_time_filled

Ceremoniile de 1 Decembrie de la Alba Iulia vor atrage un număr atât de mare de români încât toate hotelurile din zonă sunt rezervate aproape integral cu un an înainte, iar puținele camere rămase disponibile în oraș se vând acum de patru ori mai scump decât în mod obișnuit.

Turiștii care nu au mai găsit camere în zonă și nici nu sunt dispuși să plătească sume exorbitante pe o noapte de cazare au rezervat și vor umple aproape toate pensiunile și hotelurile pe o rază de 100 de kilometri în jurul orașului Alba Iulia, potrivit unui studiu al Ibis Continental Hotels, companie care operează patru hoteluri în România, dintre care două în București și câte unul în Sibiu și Constanța.

Alba Iulia are o capacitate de cazare de numai 43 de unități, care însumează 723 de camere, respectiv 1.433 de locuri de cazare. în imediata apropiere, turiștii au avut ca variante de cazare doar Sebeș, cu încă 991 de locuri, precum și Blaj și Aiud, cu o capacitate și mai mică.

1decembrielaalbaiulia

în acest context, locurile de cazare din județul Alba au fost rezervate pentru minivacanța de 1 Decembrie cu mai bine de un an în urmă, iar puținele locuri rămase libere au ajuns să fie puse în vânzare cu tarife de patru ori mai mari comparativ cu un weekend obișnuit.

Pentru că se așteaptă o afluență mare de vizitatori în oraș de Ziua Națională, este evident că, din punct de vedere al cazărilor, va fi o mare provocare. Se va apela la orice formă de cazare posibilă (pe lângă cele clasificate fiind luate în calcul și cazările la rude, cunoscuți, Airbnb sau alte forme de închiriere). De asemenea, cazările în județele învecinate vor fi o variantă, dar aceasta doar cu acceptarea unui parcurs dificil în ziua de 1 decembrie, când autoritățile din Alba Iulia pregătesc mai multe zone de parcare în afara orașului de unde, cu autocare sau pe jos, lumea se va îndrepta spre Piața Unirii.

Acest lucru face, însă, ca Sibiul, Clujul, Deva, chiar și Sighisoara sau orice alt oraș aflat la cel mult 100 de kilometri de Alba Iulia să devină o opțiune de cazare pentru acele zile. Hotelurile din Sibiu, spre exemplu, au oferte speciale prin care reușesc să atragă turiștii de 1 decembrie, iar asta face ca deja ele să fie rezervate aproape în totalitate„, a declarat Călin Ile, directorul general al Ibis Continental Hotels.

în paralel, și alte orașe din țară organizează evenimente pentru a marca Centenarul. Se așteaptă, spre exemplu, ca Bucureștiul să aibă și el manifestări speciale care să atragă turiști veniti sa vadă parada militară și poate chiar noua catedrală, care pare că va avea primele ceremonii de deschidere cu această ocazie.

în astfel de momente se vede cât de importantă ar fi o infrastructură rutieră funcțională pentru a susține și dezvolta și alte sectoare ale economiei, cum ar fi turismul„, a afirmat Călin Ile.

Din păcate, autoritățile din turismul românesc nu reușesc să facă în așa fel încât această efervescență turistică să fie atinsă în mai multe perioade din an, și chiar mai mult decât atât, să atragă cu evenimentele respective un număr mare de turiști străini. România se bazează încă pe turistul autohton, care aduce 75% din încasările din turism la nivel național, fiind singura țară din Europa de Est cu balanță deficitară în turism (adică banii cheltuiți de români în străinătate sunt mai mulți decât cei aduși de străini în țară).

Sursă foto: www.visitalbaiulia.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302