
Barista Ștefan Manole, locul 3 la competiția internațională Lavazza Barista Challenge 2025

Cei mai buni barista din lume s-au reunit la ”La Centrale Nuvola Lavazza” din Torino, Italia, pentru etapa finală a competiției internaționale Lavazza Barista Challenge – un eveniment care promovează excelența și inovația în arta preparării cafelei.
Desfășurată în perioada 7-9 aprilie, finala Lavazza Barista Challenge a fost o experiență intensă pentru barista reuniți la Torino. Prima zi a competiției a fost dedicată în întregime instruirii în domeniul cafelei. Următoarele zile au celebrat cel de-al treilea an al competiției, o ediție specială menită să aducă din nou în prim-plan măiestria și talentul care stau în spatele unei cești perfecte de cafea.
Finala din acest an a reunit 17 barista de top din întreaga lume (Albania, Bulgaria, China, Croația, Cehia, Georgia, Grecia, Maldive, Moldova, România, Africa de Sud, Serbia, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Italia, Polonia și Regatul Unit), care și-au demonstrat abilitatea de a crea rețete ”signature”. Anul acesta, participanții au primit o provocare nouă din partea juriului, și anume crearea unei rețete reci folosind două dintre blendurile din noua gamă Tales of Italy: Galleria (Milano) sau Canal Grande (Venezia).
Un amestec de culturi și stiluri a dat viață fiecărei etape a competiției, iar preparatele au exprimat măiestria tehnică și dedicarea participanților față de arta preparării cafelei. Competiția a evidențiat cât de importante sunt expertiza și pasiunea în comunitatea barista: ieșind în evidență în această demonstrație de măiestrie, George Nikolopoulos din Grecia a fost desemnat câștigătorul titlului Lavazza Barista Challenge Champion 2025. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, dintre care patru dedicați cafelei de specialitate și un an în bartending, George a impresionat juriul cu rețeta sa „La Via Perfetta”, având la bază un espresso proaspăt extras din gama Tales of Italy Milano. Pe podium au urcat și Milos Brankovan din Emiratele Arabe Unite și Ștefan Manole din România, ocupând locurile doi, respectiv trei.
În urma unei evaluări riguroase a juriului, reprezentantul României, Ștefan Manole, a obținut locul 3 în clasamentul general, cu rețeta sa denumită „Impresario”, un mix echilibrat de 36 ml espresso Lavazza Tales of Italy Milano, 20 ml lichior Galliano, îmbogățit cu ciocolată Bottega și lichior Grappa, finalizat cu un strat fin de frișcă. Ștefan a fost susținut în această competiție de trainerul Adrian-Eduard Oancea, care l-a încurajat și i-a oferit sprijin pe parcursul pregătirii pentru marea scenă din Torino.
Un juriu format din 5 experți a evaluat activitatea celor 17 finaliști: Dionysis Moustis, Lavazza Capabilities Manager – jurat tehnic – și un panel multidisciplinar format din Federico Zanasi, chef al restaurantului Condividere, cu o stea Michelin; Lauro Fioretti de la Simonelli Group; Dario Tortorella, mixolog, și Fabrizio Fiorani, chef patiser.
Barista Chellenge 2025 s-a încheiat cu o Gală festivă, ce a inclus un meniu „la patru mâini”, semnat de Chef Zanasi împreună cu Fabrizio Fiorani – o incursiune gastronomică în spiritul gamei Tales of Italy. Tot atunci, mixologul Dario Tortorella a susținut un masterclass special, unde a creat și oferit spre degustare un meniu de cocktailuri ”signature” pe bază de cafea 1895 Specialty.